Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kuveitas: naftos gamintojams galbūt nereikės tęsti susitarimo dėl gavybos ribojimo

Naftos gamintojams galbūt nereikės tęsti susitarimo dėl gavybos ribojimo, jeigu visi jo dalyviai visapusiškai laikysis prisiimtų įsipareigojimų, pareiškė Kuveito naftos ministras.
Naftos gavyba Kalifornijoje
Naftos gavyba / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Dabartinio susitarimo dėl gavybos mažinimo pakanka pageidaujamam tikslui pasiekti“, t. y. atkurti paklausos ir pasiūlos pusiausvyrą naftos rinkoje, pareiškė Essamas al-Marzoukas.

Nors „susitarimo laikymosi lygis pasiekė beprecedenčius 116 proc.“, tai visų pirma lemia tai, kad kai kurios šalys gavybą mažina labiau negu pažadėjo, pažymėjo pareigūnas.

„Dabar stengiamės užtikrinti, kad gavybos mažinimo įsipareigojimų visapusiškai laikytųsi visos valstybės narės, kad procentinis dydis būtų dar didesnis, nes tokiu atveju naujo (susitarimo) pratęsimo nebereikėtų“, – pažymėjo E. al – Marzoukas.

Atitiktį susitarimui stebinčiam jungtiniam ministrų komitetui vadovaujantis Kuveito ministras pareiškė, jog dar pernelyg anksti sakyti, ar susitarimą reikės dar kartą pratęsti. Anot jo, „OPEC priims sprendimą kitą mėnesį“.

Naftos kartelio ministrų susitikimas įvyks Vienoje lapkričio 30 dieną.

OPEC valstybės narės ir karteliui nepriklausantys naftos gamintojai prieš metus pasiekė istorinį susitarimą dėl bendro gavybos sumažinimo 1,8 mln. barelių per dieną šešiems mėnesiams, pradedant nuo sausio 1 dienos.

Vėliau susitarimas buvo pratęstas devyniems mėnesiams iki 2018 metų kovo pabaigos. Dėl jo naftos kainos pakilo virš 55 JAV dolerių už barelį kartelės ir sumažėjo sukauptos rekordiškai didelės komercinės naftos atsargos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius