Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Linkevičius ragina Tateną reaguoti į pažeidimus statant Astravo AE

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius balandžio 4 dieną Vienoje susitiko su Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generaliniu direktoriumi Yukiya Amano ir išsakė ypatingą susirūpinimą dėl rimtų branduolinės saugos pažeidimų statant Astravo atominę elektrinę (AE), rašoma pranešime spaudai.
Linas Linkevičius susitiko su Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generaliniu direktoriumi Yukiya Amano
Linas Linkevičius susitiko su Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generaliniu direktoriumi Yukiya Amano / TATENA nuotr.

L. Linkevičius informavo, kad kovo 27–balandžio 7 d. Vienoje vykstančiame Branduolinės saugos konvencijos (BSK) apžvalginiame susitikime Lietuva iškėlė pagrindinius Astravo AE branduolinės saugos klausimus ir, atsižvelgdama į tai, kad AE projektas vykdomas nesilaikant TATENA standartų ir BSK nuostatų, paragino Baltarusiją stabdyti Astravo AE statybos darbus.

„Šeši incidentai per 2016 metus. Dviejų incidentų metu buvo pažeistas reaktoriaus korpusas. Tai labai rimti signalai, kad Astravo AE projektas vystomas nesilaikant nustatytų taisyklių ir projekto dokumentacijos“, – pokalbyje su Y. Amano pažymėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

L. Linkevičius akcentavo, kad esminis, bet toli gražu ne vienintelis, Lietuvos keliamas klausimas Baltarusijai yra AE vieta, kuri buvo pasirinkta netinkamai, t. y. neįvertinus branduolinio objekto keliamos rizikos pagal TATENA saugos standartus, nesikonsultuojant su artimiausia kaimynine šalimi, t. y. Lietuva, ir tik 40 km atstumu nuo Lietuvos sostinės Vilniaus.

„Mes reikalaujame, kad Baltarusija padarytų visus būtinus seismologinius, geologinius, hidrologinius aikštelės tyrimus ir atliktų aikštelės parinkimo procedūras pagal TATENA ir BSK standartus. Taip pat mes reikalaujame visos apimties TATENA SEED misijos ir streso testų pagal ES metodologiją. Baltarusija turi viešai ir skaidriai pristatyti šių misijų rezultatus suinteresuotoms šalims ir visuomenei bei įgyvendinti visas pateiktas rekomendacijas“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras akcentavo, kad TATENA, kuri yra techninė neutrali organizacija, atsakanti už branduolinę saugą ir saugumą, negali nereaguoti, kai kalbama apie netinkamus sprendimus dėl aikštelės parinkimo, statybos darbų technologinius pažeidimus ir netinkamą projekto įgyvendinimą. Susitikime Lietuvos užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad branduolinė sauga yra mūsų visų rūpestis ir atsakomybė, todėl būtina spręsti Astravo AE saugos klausimus visais lygiais ir užtikrinti tarptautinę šio projekto priežiūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius