Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvija svarstys „Conexus“ akcijų išpirkimo iš „Gazprom“ galimybes, teigia ministras

Latvijos vyriausybė svarstys magistralinių dujotiekių operatorės ir Inčukalnio požeminės dujų saugyklos valdytojos „Conexus Baltic Grid“ („Conexus“) akcijų išpirkimo iš Rusijos koncerno „Gazprom“, kaip ir iš bet kokio kito akcininko, galimybes, pareiškė Latvijos ekonomikos ministras.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

Ralfo Nemiro žodžiais, Rusijos koncernas „Gazprom“ turi teisę šias akcijas parduoti bet kam, ir kol kas sunku prognozuoti, kiek dalyvių „Gazprom“ paskelbtas aukcionas gali sulaukti, ir už kiek jos gali būti parduotos.

Ministras neatsakė į klausimą, ar Latvijos vyriausybė šiuo metu turi lėšų tokiai investicijai, tačiau pabrėžė, kad, jei šias akcijas bus siekiama įsigyti, aukcione dalyvautų valstybinė elektros perdavimo operatorė „Augstsprieguma tikls“.

Trečiadienį „Gazprom“ pranešė gruodžio 30-ąją surengsiantis jam priklausančio „Conexus“ 34,1 proc. akcijų paketo pardavimo elektroninį aukcioną. Jo dalyviai registruojami iki gruodžio 26 dienos. Pradinė šio akcijų paketo pardavimo kaina – 79 mln. eurų, o mažiausia galima pardavimo kaina – 70 mln. eurų.

„Conexus“ įsteigta 2016-ųjų pabaigoje, pagal Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo reikalavimus pertvarkius bendrovę „Latvijas gaze“.

Latvijos energetikos įstatymas įpareigojo „Latvijas gaze“ akcininkus, išskyrus 29,06 proc. akcijų valdantį Europos fondą „Marguerite“, „Conexus“ akcijas parduoti iki 2017 metų pabaigos. Tai padarė 16,05 proc. akcijų turėjusi Rusijos koncerno „Rosneft“ kontroliuojama bendrovė „Itera Latvija“ bei 18,31 proc. akcijų valdęs Vokietijos koncernas „Uniper Ruhrgas International“. Šias akcijas už 57,394 mln. eurų įsigijo „Augstsprieguma tikls“.

Savojo 34,1 proc. akcijų paketo nepardavęs „Gazprom“ nebeturi balso teisės „Conexus“ valdyme, bet gali pretenduoti į dividendus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius