Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijai pradėjus elektros prekybą su Rusija, Lietuvos institucijos žada tolesnes derybas

Šią savaitę Lietuvai nutraukus prekybą elektra su Baltarusija ir Latvijai pradėjus prekybą su Rusija, Lietuvos institucijos žada tęsti diskusijas dėl instrumentų, kad energija iš Astravo atominės elektrinės nepatektų į Baltijos šalių rinką per Rusiją.
Elektros laidai
Elektros laidai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Energetikos ministerijos atstovė sako, jog esminis laimėjimas yra tas, jog visos trys Baltijos šalys neprekiauja su Baltarusija, o prekybos su Rusija apimtys yra gerokai mažesnės.

„Esminis laimėjimas, kurį dabar turime neturėdami bendros metodikos, yra tai, kad Latvija ir Estija, kaip ir Lietuva, nevykdo prekybos su Baltarusija, o prekiauja tik su Rusija, su kuria dar ir ženkliai sumažintos prekybos apimtys“, – BNS penktadienį sakė energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Anot jos, vis dėlto geriausias variantas būtų turėti bendrą metodiką, kuri užkirstų visus kelius prekybai su Baltarusija ir leistų kartu su Latvija ir Estija kontroliuoti prekybą su Rusija.

Pasak ministro patarėjos, Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) ketvirtadienį baigus konsultacijas su rinkos dalyviais, dabar laukiama jos sprendimo dėl trišalės prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodikos.

Tačiau jei taryba metodikos nepatvirtintų, pasak A.Vernickaitės, dėl jos būtų tęsiamos diskusijos.

VERT pirmininkė Inga Žilienė BNS sakė, jog Lietuva siekia rasti bendrą sprendimą su Latvija ir Estija, kad Astravo atominėje elektrinėje pagaminta elektra nepatektų į šių šalių rinką.

Ji pranešė, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos reguliatorių, perdavimo sistemos operatorių bei Europos Komisijos atstovai kitą savaitę dar kartą susitiks ir apsvarstys VERT siūlymus, kurie užtikrintų tiek elektros prekybą su Rusija, atsižvelgiant į fizinį jos srautą per Latvijos, Estijos ir Rusijos jungtis, tiek jos blokavimą iš Baltarusijos.

„Taip pat toliau turi būti dirbama ties efektyvios ir patikimos elektros kilmės sertifikatų sistemos kūrimu“, – BNS sakė I.Žilienė.

VERT trečiadienį pareiškė, kad Latvija ir Estija negali prekiauti elektra per savo jungtis su Rusija pagal naują trišalę Baltijos šalių metodiką, kol jos nepatvirtins visų trijų valstybių reguliuotojos.

„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Astravo atominė elektrinė

Pasak VERT, antradienį pradėjus veikti Astravo AE, turi galioti senoji, 2018 metais patvirtinta trišalė metodika, pagal kurią Baltijos šalių pralaidumai prekybai su Rusija ir Baltarusija, išskyrus Karaliaučiaus sritį, yra nulis megavatų.

Tuo metu Estijos elektros perdavimo operatorės „Elering“ atstovai BNS ketvirtadienį teigė, kad 2018 metų metodika pasibaigė pradėjus veikti Astravo AE ir šiuo metu galioja nauja metodika, dėl kurios susitarė Estijos, Latvijos ir Lietuvos perdavimo tinklų operatoriai.

Pasak „Elering“, naują metodiką patvirtino Estijos ir Latvijos konkurencijos tarnybos, todėl nuo ketvirtadienio pradedama prekyba elektra.

Įjungus Astravo AE, Lietuva antradienį nutraukė prekybą elektra su Baltarusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius