Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ekonomikos ministrė: „Latvijas gaze“ bus išskaidyta iki 2017 metų

Latvijos ekonomikos ministrė pareiškė, kad Vyriausybei netrukus bus pateiktas dujų rinkos liberalizavimo planas, numatant suskaidyti monopolininkę „Latvijas gaze“. Įkurti dvi atskiras įmones numatoma iki 2017-ųjų pavasario.
„Latvijas gaze“
„Latvijas gaze“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pagrindinis uždavinys – dujų rinkos liberalizavimas. Atitinkama ataskaita vyriausybei jau parengta ir netrukus bus svarstoma. Nekeičiant akcininkų struktūros, „Latvijas gaze“ ketinama skaidyti į dvi įmones, iš kurių viena imtųsi dujų prekybos ir skirstymo, antra – dujų kaupimo ir tiekimo. Tai būtų pirmas žingsnis, kad jau 2017 metais įgyvendintume Europos Sąjungos trečiąjį energetikos paketą“, – BNS sakė Dana Reizniecė-Ozola.

Anot jos, „Latvijas gaze“ suskaidyti planuojama iki 2017 metų balandžio 4 dienos, kai nustos galioti įmonės privatizavimo sutarties sąlygos.

„Yra keli dujų rinkos liberalizavimo modeliai. Vienas jų – tas, kurį mes siūlome. Tačiau galimas ir nuosavybės teisių atėmimas, visiškai atskiriant perdavimo ir prekybos funkcijas. Mes – už lankstumą. Jei matysime, kad dujų rinka atvira ir yra alternatyvių tiekimo šaltinių, vadovausimės pirmuoju modeliu. Tačiau jei prireiks papildomų sprendimų, jie gali būti įgyvendinti ir iki 2017-ųjų“, – sakė ministrė.

Anot jos, šalies dujų rinkos liberalizavimas yra svarbus ir Lietuvai, kuri turi suskystintų gamtinių dujų terminalą.

„Svarbu, kad būtų priėjimas prie mūsų infrastruktūros, kad dujas Latvijai galėtų siūlyti ir kiti tiekėjai. Iki 2017-ųjų išskirtines teises rinkoje turi „Latvijas gaze“, tačiau mums svarbus tiekimo šaltinių diversifikavimas“, – pabrėžė ministrė.

Pasak jos, „Latvijas gaze“ veiklos skaidymo išlaidos gali sudaryti 1-2 proc. dabartinio dujų tarifo.

Dabar vienintelis dujų tiekėjas Latvijai – Rusijos koncernas „Gazprom“ kartu su jo netiesiogiai kontroliuojama bendrove „Itera Latvija“ valdo kontrolinį „Latvijas gaze“ akcijų paketą – atitinkamai 34 proc. ir 16 procentų. Vokietijos koncernas E.ON šiuo metu parduoda jo turimą 47,23 proc. akcijų paketą, kuris domina ir Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius