Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 30 /15:46

Latvijos vyriausybė nacionalinės svarbos statusą suteikė SGD terminalo Skultėje projektui

Latvijos vyriausybė antradienio posėdyje nusprendė suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo Skultės uoste projektui suteikti nacionalinės svarbos objekto statusą, po sprendimo priėmimo pranešė premjeras Krišjanis Karinis.
Laivas „Independence“
Laivas „Independence“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Atitinkamo įstatymo projektą Ekonomikos ministerija parengs ir pateiks tvirtinti iki rugsėjo 20-osios.

Ekonomikos ministrė Ilzė Indriksonė paaiškino, jog tokį vyriausybės sprendimą lėmė saugumo institucijų rekomendacijos, tačiau jis neužkerta kelio tęsti SGD terminalo Rygos uoste, Kundzinsaloje, projekto vystymą.

Pasak jos, nacionalinės svarbos objekto statuso suteikimas reikš supaprastintas bei spartesnes jo projektavimo ir statybos administravimo procedūras.

Ministrės prognozėmis, projektas galėtų būti įgyvendintas iki 2024 metų rudens. Kita vertus, jei projekto rengėjas per trumpesnį laiką atliks poveikio aplinkai vertinimą, SGD terminalas galėtų pradėti veikti anksčiau.

Galimas valstybės dalyvavimas įgyvendinant SGD terminalo projektą vyriausybės antradienio posėdyje nebuvo svarstomas. Sprendimai dėl to bus priimami vėliau, remiantis rizikos vertinimais, kuriuos šiuo metu rengia audito bendrovė „PricewaterhouseCoopers“, o jie apims technines ir ekonomines rizikas, sąnaudas, atsipirkimo rodiklius, teisinius ir kitus aspektus.

I.Indriksonė pabrėžė, kad jei šie vertinimai parodys, jog projektas yra pelningas ir perspektyvus, valstybės garantijų jam neprireiks.

„Skulte LNG Terminal“ vadovas Renaras Mikelsonas pareiškė, kad ministrų kabineto sprendimas yra ne tik „žalia šviesa“ projektui, bet ir svarbus žingsnis siekiant užtikrinti Latvijos ir Baltijos jūros regiono energetinį saugumą.

„Nuoširdžiai džiaugiamės, kad baigėsi nežinomybės laikotarpis ir galėsime sparčiau įgyvendinti projektą. Vyriausybė mums nustatė galutinį terminą – 2024-ųjų ruduo, todėl dėsime visas pastangas, kad Skultės SGD terminalo projektas būtų įgyvendintas per trumpą laiką ir net greičiau. Esame pasirengę bendradarbiauti su vyriausybe ir visomis susijusiomis šalimis“, – sakė R.Mikelsonas.

Birželio pradžioje ministrų kabinetas pavedė Ekonomikos ministerijai atlikti išsamius bendrovių „Skulte LNG Terminal“ ir „Kundzinsalas dienvidu projekts“ (Rygos uoste) pateiktų SGD terminalų projektų vertinimus, o ataskaitas apie projektų atitiktį Latvijos ekonominiams ir nacionaliniams interesams parengti rugpjūčio 31-osios.

Balandžio viduryje Latvijos ministrų kabinetas priėmė principinį sprendimą dėl rusiškų gamtinių dujų importo atsisakymo ir SGD terminalo statybos šalyje. Ekonomikos ministerija tuomet skelbė, kad SGD projektą veikiausiai pavyks įgyvendinti tik 2023-ųjų pabaigoje arba 2024 metų pradžioje, o iki tol dujomis tikimasi apsirūpinti per kaimyninių valstybių terminalus.

Bendrovė „Skulte LNG Terminal“ įregistruota 2016 metais, jo akcinis kapitalas – 42 tūkst. eurų. Jos interneto svetainėje buvo nurodyta, kad tikrieji naudos gavėjai yra Arnfinnas Unumas ir Peteris Ragausas. Šių metų gegužę 20 proc. šios bendrovės akcijų įsigijo prekybininkė degalais "Virši-A".

2010-aisiais įregistruotos bendrovės „Kundzinsalas Dienvidu Projekts“ akcinis kapitalas yra 4,3 tūkst. eurų. Ji priklauso JAV registruotai bendrovei „Millennium Energy Partners“, o jos tikrasis savininkas yra Laša Šanidzė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius