Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija jau pradėjo aktyvią skalūnų dujų paiešką

Ukrainos krizė ir galimas ekonominių sankcijų karas paragino vieną didžiausių Europos Sąjungos valstybių – Lenkiją – dar paspartinti skalūnų dujų projektus, nors šalies valdžia pripažįsta, kad visiškos nepriklausomybės nuo dujų importo teks laukti dar ilgai.
Dujos
Dujos / Laurio Viksnės/BFL nuotr.

Lenkija jau pradėjo aktyvią skalūnų dujų paiešką, bet norint pradėti realią komercinę jų gavybą dar reikia išgręžti mažiausiai pusantro šimto gilių gręžinių. Ukrainos krizė dar kartą parodė, kokia priklausoma yra Lenkija ir kitos Europos šalys nuo rusiškų dujų importo, nors, kita vertus, ir pats Rusijos režimas labai priklausomas nuo šio beveik vienintelio pajamų šaltinio.      

„Su atsargiu optimizmu manau, kad 2014-ieji taps pirmaisiais komercinės dujų gamybos metais, bet žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą, mes planuojame, kad tik apie 2035-uosius galėsime didžiąją dalį dujų išgauti patys“, – teigia Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas.

Lenkai planuoja ieškoti ir išgauti skalūnų dujų vakarinėje, centrinėje ir rytinėje šalies dalyje.  

„Kol kas negalime tiksliai nustatyti būsimos skalūnų dujų kainos, bet labai tikėtina, kad ji galės konkuruoti su mums parduodamų rusiškų dujų kaina“, – tikina geologijos ekspertas Pawelas Poprawa.

Iki šiol lenkai didžiąją dalį dujų importuoja iš Rusijos, bet jie taip pat baigia statyti didelį suskystintų gamtinių dujų terminalą ir stengiasi pastatyti naujus ir išplėsti esamus dujotakius, kurie sujungtų jų tinklus su Vakarų Europa, kuri naudoja daug dujų iš Šiaurės jūroje išgręžtų gręžinių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius