TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkijoje vėl kalbama apie „Orlen“ ir „Lotos“ sujungimą

Vienintelę Lietuvoje naftos perdirbimo gamyklą valdantis didžiausias Lenkijos naftos koncernas „Orlen“ gali būti jungiamas su kitu šalies naftos koncernu „Lotos“, kuris Lietuvoje valdo beveik visą naftos gavybą. Šią savaitę apie tai prabilo politikai, nors rinkos žinovai abejoja, ar tokiai pertvarkai pritartų konkurencijos pareigūnai.
„Orlen“ arena Plocke
Lenkijoje vėl kalbama apie „Orlen“ ir „Lotos“ sujungimą / skyscrapercity.com

„Su tuo susiję sprendimai priklausys nuo koncernų valdybų“, – iždo ministrą Andrzejų Czerwinskį cituoja naujienų portalas tvn24bis.pl.

Lenkijos iždo ministerijos atstovai tvirtina, kad ji neanalizavo koncernų sujungimo. „Orlen“ neteikia komentarų šiais klausimais, rašo dienraštis „Rzeczpospolita“.

Lenkijos naujienų portalas 4.rp.pl rašo, kad rimta kliūtimi dviejų koncernų sujungimui gali tapti leidimas koncentracijai. Konkurencijos ir vartotojų apsaugos tarnybos atstovai „Orlen“ ir „Lotos“ sujungimo galimybės nekomentuoja, kol nėra gavę prašymo.

Abiejų naftos koncernų sujungimas gali nulemti sinergiją, sumažinti kaštus, – sakė „DM mBank“ analitikas Kamilis Kliszczas.

„Abiejų naftos koncernų sujungimas gali nulemti sinergiją, sumažinti kaštus. Taupymas gali pasijusti atliekant remontus, degalų distribucijoje bei atsargų valdyme. Vertinant socialinę pusę, tikriausiai sunkiausia būtų sumažinti išlaidas personalui“, – sakė „DM mBank“ analitikas Kamilis Kliszczas.

„Lotos“ atstovai teigia, kad koncernas apie pertvarką negalvoja – tai turėtų priklausyti nuo akcininkų.

„Lotos“ grupės valdyba neanalizavo ir neanalizuoja jokios galimos konsolidacijos Lenkijos naftos sektoriuje“, – tvirtino „Lotos“ atstovas Mateuszas Cabakas. Jo teigimu, tai būtų įmonių akcininkų kompetencijos klausimas.

„Rzeczpospolita“ teigimu, Lenkijoje dirbantys du naftos koncernai turi natūralią monopoliją vietos rinkoje, gaminant ir parduodant degalus.

Kaip rašo Tvn24bis.pl, „Orlen“ yra Lenkijos naftos sektoriaus lyderis ir vienas didžiausių Europoje. Jam priklauso antrinės įmonės Vokietijoje, Čekijoje, Lietuvoje ir Kanadoje, jis valdo 100 proc. „Orlen Lietuvos“ akcijų.

„Lotos“ grupė yra antras pagal dydį Lenkijos naftos koncernas, kuris žvalgo ir išgauna naftą, ją perdirba, parduoda mažmeniniams ir didmeniniams klientams, jam priklauso keliolika antrinių įmonių. Grupė turi apie 30 proc. didmeninės ir apie 10 proc. mažmeninės degalų rinkos Lenkijoje.

Lietuvoje „Lotos“ priklauso 100 proc. „Lotos Geonaftos“ akcijų, o ši valdo naftos gavybos bendroves „Genčių nafta“ ir „Manifoldas“, taip pat 50 proc. „Minijos naftos“ akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius