-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos premjeras: JAV energetikos sekretorius mano, kad „Šiaurės srautas 2“ kelia grėsmę Vidurio ir Rytų Europai

JAV energetikos sekretorius Rickas Perry (Rikas Peris) mano, kad planuojamas dujotiekis „Šiaurės srautas 2“ („Nord Stream 2“) tarp Rusijos ir Vokietijos kelia grėsmę Vidurio ir Rytų Europos saugumui, pareiškė Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis), kurį cituoja Lenkijos radijas.
Nord Stream
Nord Stream / Scanpix / Postimees.ee

Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume dalyvaujantys M. Morawieckis ir R. Perry aptarė dujotiekį, kuris bus nutiestas Baltijos jūros dugnu ir aplenks Lenkiją bei kitas regiono šalis.

Pasak M. Morawieckio, jeigu ginčijamas dujotiekio projektas bus įgyvendintas, faktiškai susiklostys padėtis, kai dujų tranzitas per kaimyninę Ukrainą „nebebus reikalingas“.

Lenkijos premjeras taip pat pareiškė, kad su R. Perry kalbėjo ir apie pastangas Lenkiją paversti „dar saugesniu“ dujų skirstymo centru bei apie būsimą dujų tiekimą iš Jungtinių Valstijų.

Iki 2022 metų baigs galioti Lenkijos ilgalaikė dujų tiekimo sutartis su Rusija ir po to Varšuva nori naudoti nuosavus išteklius, kuo labiau išnaudoti Svinouisčio dujų terminalą šiaurės-vakarinėje šalies dalyje ir importuoti dujas planuojamu Baltijos dujotiekiu, kuriuo į Lenkiją bus tiekiamos norvegiškos dujos.

M. Morawieckis taip pat pažymėjo norįs sudaryti „papildomų vidutinės trukmės“ sutarčių dėl JAV dujų tiekimo į Lenkiją.

2017 metais Lenkija gavo dujų krovinį iš JAV ir pasirašė penkerių metų tiekimo sutartį. Tuo tarpu JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai liepą Varšuvoje pareiškė, kad Amerika yra pasirengusi Lenkijai ir kitoms Europos šalims padėti diversifikuoti savo energijos tiekimo šaltinius.

Šeštadienį M. Morawieckis Varšuvoje planuoja susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu, su kuriuo ketina aptarti energetinio saugumo ir bendradarbiavimo klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius