-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkų premjeras: „Gazprom“ sprendimas sustabdyti dujų tiekimą – puolimas prieš Lenkiją

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis trečiadienį sakė, kad Rusijos sprendimas sustabdyti dujų tiekimą yra „tiesioginis puolimas“ prieš Lenkiją, bet pridūrė, kad jo šalis nepasiduos „šiam šantažui“.

M.Morawieckis kalbėjo Lenkijos valstybinei dujų įmonei PGNiG patvirtinus, kad Rusijos milžinė „Gazprom“ „visiškai sustabdė“ dujų tiekimą Lenkijai vamzdynu Jamalas–Europa.

„Rusija įvykdė ne tik brutalų, žudikišką Ukrainos užpuolimą... bet ir atakavo visos Europos energetinį bei maisto saugumą“, – įstatymų leidėjams sakė M.Morawieckis.

„Tai tiesioginis puolimas prieš Lenkiją... Mes užsiimsime šiuo šantažu, šiuo į galvą įremtu pistoletu taip, kad lenkai nepajustų poveikio“, – sakė premjeras.

„Dėl mūsų pastangų Lenkijai nuo rudens išvis nereikės rusiškų dujų“, – pareiškė jis.

„Gazprom“ anksčiau paskelbė sustabdanti tiekimą Lenkijai ir nuo rusiškų dujų itin priklausomai Bulgarijai, šioms dviem Europos Sąjungos narėms atsisakius mokėti rubliais.

Reaguodama į tai Europos Sąjunga trečiadienį pranešė, jog yra „pasirengusi“ rusiškų dujų tiekimo 27 valstybių blokui sustabdymui, ir planuoja „koordinuotą“ atsaką.

„Gazprom“ sprendimas – tai dar vienas Rusijos bandymas šantažuoti mus dujomis. Esame pasirengę tokiam scenarijui. Planuojame koordinuotą ES atsaką“, – pareiškė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

Tuo metu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas trečiadienį per įprastą spaudos konferenciją atmetė Bulgarijos, Lenkijos ir ES kaltinimus, kad dujų tiekimo sustabdymas prilygsta „šantažui“ ir tvirtino, kad Maskva šį sprendimą priėmė dėl šių šalių „beprecedenčių nedraugiškų žingsnių“ jos atžvilgiu.

VIDEO: V.Zelenskis pasmerkė Rusijos sprendimą nutraukti dujas Bulgarijai ir Lenkijai: tai „Europos šantažas“

„Ši būtinybė buvo padiktuota fakto, kad mums užblokavo, rusiškai tariant, pavogė gana reikšmingą mūsų atsargų sumą. Visa tai pareikalavo, kad pereitume prie naujos apmokėjimo sistemos“, – aiškino jis.

„Apie jokį šantažą šiuo atveju nekalbama, apie visas šios naujos sąlygas laiku buvo pranešta pirkėjams“, – teigė D.Peskovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius