2020 08 05 /15:12

Lietuva neturi oficialios informacijos apie Astravo AE veiklos pradžią

Lietuva neturi oficialios informacijos apie numatomą Astravo atominės elektrinės (AE) veiklos pradžią šį penktadienį, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas ir energetikos ministras. Dainius Gaižauskas sako, jog dėl numatomos įjungti Astravo AE Lietuvos saugumui kyla rizikų, o Žygimantas Vaičiūnas tikina, kad elektros tinklų sinchronizavimui su Europos tinklais AE veikla įtakos neturės.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dainius Gaižauskas sako, jog dėl numatomos įjungti Astravo AE Lietuvos saugumui kyla rizikų, tuo metu Žygimantas Vaičiūnas tikina, kad elektros tinklų sinchronizavimui su Europos tinklais AE veikla įtakos neturės. Pasak ministro, galima AE įjungimo data Lietuvai buvo žinoma jau anksčiau, tačiau jis neatmetė, kad pirmasis reaktorius gali būti įjungtas ir vėliau.

„Šiai dienai negalime sakyti, kad nebus paleista Astravo AE šį penktadienį. Galiu tik pasakyti, kad viskas vyksta skubotai. Bandymai ne visi padaryti, susiję su saugumu, streso testai taip pat nepadaryti“, – trečiadienį po NSGK posėdžio, kuriame aptartas Lietuvos pasirengimas Astravo AE paleidimui, sakė komiteto vadovas „valstietis“ D.Gaižauskas.

D.Gaižauskas patikino, kad Lietuva turi „maksimaliai naujausią informaciją“ dėl Astravo AE, tačiau oficialiai nepatvirtintą. Lietuvos žiniomis, pasak jo, Astravo AE dar neturi veiklos licencijos.

„Mes žinome, kaip vyksta procesai Baltarusijoje. Šiai dienai turimais duomenimis, penktadienį elektrinė turėtų būti paleista “, – pridūrė komiteto vadovas.

D.Gaižausko teigimu, galima „drąsiai teigti, kad rizikos nacionaliniam saugimui kyla“.

„Baltarusija Astravo AE paleidimui gal šiam momentui ir nepritartų, bet labai didelis spaudimas iš „Rosatom“ (AE statanti Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija – BNS), ir manome, kad elektrinė pasileis dėl daromo spaudimo iš Rusijos“, – teigė D.Gaižauskas.

D.Gaižausko teigimu, penktadienį įjungus Astravo AE, elektra dar nebus gamina: „Dabar yra tik fizikinis paleidimas – branduolinio kuro užpildymas.“ Pasak jo, ekspertai sako, kad šis procesas didelės rizikos ar grėsmės nekelia.

Ž.Vaičiūnas taip pat tvirtino, kad oficialios informacijos apie Astravo AE įjungimą Lietuva kol kas neturi, apie tai gali būti pranešta vieną dieną prieš įjungiant reaktorių. Pasak jo, Lietuva kol kas neturi informacijos ir apie licencijos išdavimą tiek AE veiklai, tiek kuro įkrovimui.

„Vienas šaltinis yra išankstinio perspėjimo susitarimas reguliatorių (...) Apie kuro atvežimą Lietuva buvo informuota viena diena iki atvežimo, tai laikantis tos praktikos, turėtų būti naudojamas šitas informacinis kanalas ir dėl fizinio paleidimo. Antras momentas yra dėl kuro įkrovimo, šiam momentui mes dar neturime informacijos dėl licencijos išdavimo tiek (elektrinės – BNS) eksploatacijai, tiek kuro įkrovimui“, – po posėdžio žurnalistams sakė energetikos ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Pasak jo, penktadienis kaip galima Astravo AE įjungimo data Lietuvai buvo žinoma jau anksčiau, tačiau jis neatmetė, kad pirmasis reaktorius gali būti įjungtas ir vėliau.

„Galimas paleidimas ir šį penktadienį, galimas paleidimas ir vėliau. Bet kokiu atveju mums svarbu užtikrinti pasirengimą visiems etapams, nes fizikinis paleidimas yra tik vienas iš etapų. Kaip jau viešai buvo skelbta, yra skaidoma eksploatacijos licencija į keletą dalių, iš esmės tai reiškia, kad eksploatavimo licencija dar tikrai nebus gauta šiuo laikotarpiu“, – aiškino Ž.Vaičiūnas.

Pasak jo, yra trys pagrindiniai AE veiklos pradžios etapai – fizikinis, energetinis ir komercinis paleidimas.

Ž.Vaičiūnas tikino, kad Astravo AE nesutrikdys Lietuvos elektros sistemos sinchronizavimui su Europos tinklais.

„Poveikio Astravo fizikinio paleidimo sinchronizacijai šiandien nėra jokio“, – teigė ministras.

Baltarusijos energetikos ministerija antradienį pranešė, jog Astravo AE pirmojo reaktoriaus „fizinis įjungimas planuojamas artimiausiomis dienomis“.

Pirmoji Baltarusijoje branduolinė jėgainė, turėsianti du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų, statoma Gardino srityje už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus ir mažiau nei 30 km nuo Lietuvos sienos.

Antrąjį reaktorių tikimasi įjungti praėjus maždaug metams nuo pirmojo reaktoriaus veiklos pradžios.

Lietuva yra didžiausia Baltarusijoje statomos elektrinės kritikė ir yra pasiryžusi boikotuoti jos elektros patekimą į rinką. Minskas atmeta Vilniaus priekaištus dėl saugumo reikalavimų nepaisymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius