-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva priartėjo prie stojimo į Tarptautinę energetikos agentūrą

Lietuvai planuojant kitąmet tapti Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) nare, Seimas ketvirtadienį pritarė tam reikalingam sprendimui dėl šalies naftos atsargų panaudojimo.
Lietuvos Respublikos energetikos ministerija
Lietuvos Respublikos energetikos ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viena iš svarbiausių įstojimo į TEA sąlygų – dalyvauti valstybių narių kolektyviniuose veiksmuose dėl naftos atsargų panaudojimo, kilus nenumatytoms aplinkybėms, praneša Energetikos ministerija.

Nuo šiol Vyriausybei arba jos įgaliotai institucijai yra sutekta teisė priimti sprendimus dėl naftos atsargų panaudojimo, dalyvaujant kolektyviniuose TEA veiksmuose.

„Šiandien buvo žengtas būtinas žingsnis narystės TEA link. Lietuvos buvimas vienoje iš įtakingiausių energetikos organizacijų pasaulyje – tai mūsų valstybės pripažinimo įrodymas. Mes galėsime aktyviai dalyvauti svarbiuose pokyčiuose ir perimti geriausią patirtį pereinant prie žaliosios energetikos ir klimato požiūriu neutralios ekonomikos“, – pranešime sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

TEA šalys narės kaupia naftos produktų ir naftos atsargas, siekdamos reaguoti į naftos tiekimo sutrikimus TEA narėse, kainų svyravimus ir krizines situacijas. Nuo pat TEA veiklos pradžios 1974 metais toks mechanizmas buvo panaudotas tris kartus, pastarąjį kartą – per 2011 metų Libijos krizę.

Be nacionalinių teisės aktų pakeitimų, Lietuvoje stojimo į TEA procese bus vykdomos dvi – atsako į ekstremalias situacijas bei giluminė energetikos sektoriaus – peržiūros. Jas, planuojama, šiemet atliks TEA deleguoti ekspertai.

Atlikus šias peržiūras ir pritarus TEA valdybai, kad Lietuva atitinka narystės standartus, Seime turės būti ratifikuotas 1974 metų susitarimas dėl tarptautinės energetikos programos. Tuomet Lietuva galės tapti pilnateise TEA nare. Planuojama, kad tai įvyks kitąmet. TEA valdyba pernai birželį pritarė Lietuvos prašymui stoti į šią organizaciją.

TEA priklauso Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) ir yra viena iš įtakingiausių energetikos institucijų pasaulyje. Tarp agentūros narių yra ir Lenkija bei Estija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius