Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva saugo 7 tūkst. tonų benzino per daug, nei šaliai reikėtų mėnesiui išgyventi

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) praėjusią savaitę pažėrė kritikos Lietuvos naftos produktų agentūrai (LNPA) – esą ji ne visada veikia pagal Lietuvos įstatymus, pavyzdžiui, saugo per daug naftos ir neturi valdybos. Tačiau LNPA valdanti Energetikos ministerija kiekvienam priekaištui rado atsakymą.
Degalai
Degalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LNPA yra valstybės įmonė, kuri kaupia ir tvarko valstybės naftos produktų atsargas. Įmonė rūpinasi, kad valstybei naftos pakaktų ne mažiau nei 30-čiai dienų. Iki 2008 metų gruodžio atsargos buvo kaupiamos 45 dienoms.

STT priekaištavo, kad LNPA yra sukaupusi žymiai daugiau naftos atsargų, nei nustatyta teisės aktuose. Taip galimai patiriama papildomų naftos atsargų saugojimo išlaidų. 

Energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas 15min.lt aiškino, kad 2014 metais LNPA buvo iškelta užduotis sukaupti 18 tūkst. tonų benzino, tačiau agentūra turėjo jo sukaupusi beveik dvigubai daugiau – 32,9 tūkst. tonų.

Dėl 2014 m. išaugusio degalų suvartojimo šalyje bei mazuto kaupimo atsisakymo šiemet 28 proc. padidėjo LNPA benzino atsargų užduotis.

„Tačiau iki 2014 m. liepos 1 d. į 13 tūkst. tonų benzino atsargų buvo suteiktos reikalavimo teisės kitai bendrovei (už šias paslaugas LNPA gavo papildomų pajamų). Todėl iki 2014 m. liepos mėn. perteklinio benzino atsargų nebuvo“, – aiškino M.Dubauskas.

Antrąjį praėjusių metų pusmetį nebuvo tikslinga ir racionalu realizuoti atsargų perteklių, nes dėl 2014 m. išaugusio degalų suvartojimo šalyje bei mazuto kaupimo atsisakymo šiemet 28 proc. padidėjo LNPA benzino atsargų užduotis.

„Todėl LNPA privalėjo turėti pakankamą benzino atsargų rezervą siekiant tinkamai ir laiku vykdyti žymiai išaugusias atsargų kaupimo užduotis. 2014 metais pardavus benzino atsargas ir atsižvelgiant į 3–4 mėn. trunkančias viešųjų pirkimų procedūras, LNPA nebūtų galėjusi per 1 mėnesį, kaip yra reikalaujama, įsigyti reikalingo benzino atsargų kiekio“, – aiškino energetikos ministro patarėjas.

Po atsargų nustatymo užduoties 2015 metais visas turimas perteklinis benzino atsargų kiekis (7 tūkst. tonų) laimėjus konkursą 2015-07-01 – 2016-07-01 laikotarpiui bus panaudotas suteikiant į jį reikalavimo teises. 

„Todėl pertekliaus nebebus. Be to, sutartis dėl reikalavimo teisių suteikimo generuos papildomas pajamas, tokiu būdu bus sumažintas ir įmonės biudžetinių lėšų poreikis“, – portalui sakė M.Dubauskas.

Priekaištas dėl valdymo

STT pabrėžė, kad LNPA neturi valdybos, nors teisės aktai nustato Energetikos ministerijos prievolę strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčiose įmonėse sudaryti kolegialius valdymo organus.

M.Dubausko teigimu, valdyba bus sudaryta artimiausiu metu.

„Energetikos ministerija dar iki STT išvadų paskelbimo buvo nustačiusi LNPA veiklos sritis, kurias reikia pagerinti, ir ėmėsi veiksmų tą padaryti. Tarp pradėtų spręsti yra ir klausimas dėl LNPA valdybos – ji bus sudaryta artimiausiu metu“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius