Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 28

Lietuva tris ketvirtadalius laiko galėtų pati pasigaminti visą reikiamą energiją: štai kodėl to nedarome

Rugpjūčio mėnesį elektros kainoms pasiekus anksčiau sunkiai įsivaizduotą piką, sujudo visi – kodėl Lietuva per metus pasigamina tik apie trečdalį elektros energijos? Elektros perdavimo tinklo operatoriaus „Litgrid“ skaičiavimais, teoriškai turime pajėgumų pasigaminti elektrą visais metų laikais, išskyrus žiemą, bet tokia politika greičiausiai niekas, įskaitant vartotojus, nebūtų patenkintas.
Elektrėnų elektrinė
Elektrėnų elektrinė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pastaruosius metus elektros energija tapo viena centrinių temų Lietuvoje – dar niekada šalies vartotojai neturėjo tokių aukštų tarifų.

Nors pastarąjį mėnesį elektros kainos krito beveik 40 proc., tačiau šiandien jos išlieka beveik dvigubai aukštesnės nei prieš metus. Praėjusį spalį elektros kainos vidurkis „Nord Pool“ biržoje Lietuvos zonai siekė 108,91 eurus/MWh, o šių metų spalio vidurkis sukasi apie 200 eurų/MWh.

Tačiau net ir tokia kaina yra kur kas palankesnė nei rugpjūčio – vidutinė paskutinio vasaros mėnesio elektros įsigijimo kaina biržoje Lietuvos zonoje buvo 480,39 eurų/MWh.

Tikras chaosas kilo rugpjūčio 17 d. kai elektros energijos kaina Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje valandai pasiekė maksimalią „Nord Pool“ biržoje įmanomą 4000 eurų/MWh ribą. Tokia riba galėtų būti ir dar didesnė – po šio įvykio Europos elektros rinkų operatoriai ketino ją kilstelėti iki 5 tūkst./MWh, tačiau apsigalvojo.

Dėl tokios aukštos elektros energijos kainos buvo apkaltintas „Nord Pool“ taikomas algoritmas, tačiau kartu pripažinta, kad tokių įvykių galima būtų išvengti, jeigu Lietuva, taip ir Latvija bei Estija, pačios gamintų bent kiek daugiau elektros energijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Energijos skirstymo operatorius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Energijos skirstymo operatorius

Dar 2008 m., kol buvo galutinai uždaryta, Ignalinos atominė elektrinė gamino apie 70 proc. Lietuvos energijos poreikio. Po jos uždarymo paskutinę 2009 m. dieną didžiumą elektros išteklių Lietuva importuoja.

Nors per tą laiką buvo teigiamų postūmių – nutiesti elektros kabeliai su Švedija, Lenkija, padidėjo generacija iš vėjo ir saulės, Lietuva vidutiniškai pati pasigamina tik apie trečdalį elektros energijos.

Tačiau net ir dabar nominalių pajėgumų, bent iš pirmo žvilgsnio, atrodo pakankamai.

Kaip 15min komentavo „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis, bendra Lietuvoje veikiančių elektrinių instaliuota galia šiuo metu siekia 3891 MW – t.y. teoriškai tiek elektros Lietuvoje tarsi galėtų būti gaminama vienu metu.

Tuo tarpu didžiausias pastarųjų metų vartojimo pikas, fiksuotas šių metų sausį, siekė 2233 MW.

Vis dėlto realus kiekis, kurį Lietuvos elektrinės iš tiesų gali pagaminti ir patiekti rinkai, prisilaikydamos racionalumo ir ekonomiškumo, yra mažesnis – štai kodėl.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius