-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje užkertant kelią Astravo elektrai norima riboti prekybos licencijas

Lietuvai mėginant neįsileisti Baltarusijoje baigiamos statyti Astravo atominės elektrinės (AE) elektros, prezidentūra Seimui teiks įstatymų pataisas, numatančias galimybę riboti prekybininkų licencijas.
Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė
Asociatyvi nuotrauka / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Prezidentūra šiuo metu rengia ir jau artimiausiu metu Seimui svarstyti pateiks kelių įstatymų pataisas, kurios numatys galimybę apriboti veiklos licencijas tiems elektros energijos rinkos dalyviams, kurie Lietuvoje prekiaus elektra iš Astravo AE“, – BNS komentavo prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Jaroslavas Neverovičius.

Pasak jo, pataisų esmė – užtikrinti, kad Lietuvoje nebūtų prekiaujama nacionaliniam saugumui grėsmę keliančia elektros energija.

„Todėl nustačius, kad rinkos dalyvis prekiauja tokia elektros energiją Lietuvoje, jo veiklos licencija būtų stabdoma“, – paaiškino J.Neverovičius.

Apie šią iniciatyvą ketvirtadienį jis užsiminė LRT Radijui, kalbėdamas apie galimą prekybininkų kontrolę.

„Reikėtų pakeisti įstatymus taip, kad nuo to momento, kai elektra imama gaminti, prekybininkai prarastų licencijas, nes mes jau žinojome, kad ji bus pagaminta nesaugioje elektrinėje. Ta linkme ir dirbama“, – komentavo prezidento patarėjas.

Paklaustas, ar tai užkirs kelią Baltarusijos elektros patekimui per Latviją, jis radijui teigė,kad toks scenarijus yra.

„Mes bandome kalbėtis ir su latviais, ir su estais. Neabejoju, kad ši diskusija persikels ir į Briuselį“, – sakė J.Neverovičius.

BNS primena, kad Latvijos vyriausybė rugpjūtį buvo paskelbusi, jog Lietuvai nutraukus elektros prekybą su Baltarusija (po Astravo AE paleidimo), Ryga perkels ją ties Latvijos siena. Latvijos elektros perdavimo sistemos operatorė AST yra komentavusi BNS, kad taip norima užtikrinti prekybos galimybes tarp Baltijos šalių ir Rusijos.

Latvijos sprendimai Lietuvoje sukėlė būgštavimų, kad taip Astravo AE elektrai bus atvertais kelias į bendrą rinką. Lietuva jau yra priėmusį įstatymą neįsileisti šios jėgainės elektros, argumentuodama, kad elektrinė statoma nepaisant saugumo reikalavimų. Minskas tokius priekaištus atmeta.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis yra sulaukęs Latvijos ministro pirmininko Krišjanio Karinio patikinimo, kad Latvija nėra nusprendusi pirkti elektros konkrečiai iš Astravo AE.

Latvijos ir Estijos operatoriai – AST ir „Elering“ – „Nord Pool“ biržoje praėjusią savaitę paskelbė parengę metodiką prekybai su Rusija. Lietuvos operatorė „Litgrid“ po to pateikė regioninę prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodiką, taip pat konsultacijų kreipėsi į Europos Komisiją (EK).

„Litgrid“ pažymėjo, kad Latvija su Rusija turi tik vieną liniją ir gali būti problematiška užtikrinti regioninio tiekimo saugumą. Pasak Lietuvos operatorės, prekyba turint tik vieną liniją neigiamai veiktų kitų šalių patikimumą ir mažintų pralaidumus, skirtus vidinei ES prekybai per dieną. Diskusijos tęsiamos toliau.

Šiuo metu Baltijos šalių prekyba su trečiosiomis šalimis vykdoma išimtinai per Lietuvos sieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius