TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuvos atstovas ES Albinas Zananavičius: SGD terminalai negali stovėti kaip draudimo polisai

Albinas Zananavičius, Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje ambasadorius ypatingiems pavedimams, neskuba laidoti Klaipėdos SGD terminalo: „Neteigčiau, kad tai yra komerciškai pasmerktas projektas.“ Nors visoje Europoje SGD terminalai yra svarbūs kaip alternatyvus dujų šaltinis, jie negali stovėti vien kaip draudimo polisas, sakė Lietuvos atstovas.
SGD terminalas „Independence“
SGD terminalas „Independence“ / D.Pancerovo nuotr.

„Europos Sąjunga pirmiausia išsikėlė tikslą padidinti apsirūpinimo dujomis saugumą, nes dabar pernelyg didelė priklausomybė nuo tiekėjo Rytuose. Viena iš priemonių – šalys turi pastatyti pakankamai SGD terminalų, kad galėtų dujomis apsirūpinti iš kitų šaltinių“, – kalbėjo A.Zananavičius.

Suskystintos gamtinės dujos ilgainiui, pasako jo, turi tapti tokiu produktu kaip nafta.

„Problema yra tokia, kad Europos Komisija, kiek pokalbiai leidžia suprasti, sako, kad terminalai turi nebūtinai būti apkrauti darbu, kad jie turi stovėti kaip draudimo polisas“, – sakė jis.

Todėl Lietuva aktyviai gina poziciją, kad SGD terminalai turi būti išnaudoti maksimaliai, ir būtų statomi ne tik kaip saugumo garantai.

„Atsiranda poreikis, kad terminalų struktūra, būsima ES, būtų optimali, kad nestovėtų SGD terminalai ant kiekvieno jūros pakraščio, kad jų pajėgumas atitiktų rinkos poreikius. (…) Lietuvos administracija nori, kad SGD terminalai veiktų kuo labiau apkrauti. Nenorime, kad jų būtų pristatyta tik tam, kad būtų pristatyta. EK mato pridėtinę vertę, kad būtų terminalai statomi ir toliau. EK kaštų aspektą truputį ignoruoja“, – kalbėjo A.Zananavičius.

Jis pažymėjo, kad kai kurie ekspertai sako, kad SGD kainos artimu metu susilygins su vamzdynais tiekiamų dujų kainomis ir netgi bus mažesnės.

„Po metų per anksti nurašyti terminalą. Reikia kaštus kontroliuoti ir žinoti. Neteigčiau, kad tai yra komerciškai pasmerktas projektas. SGD atpigs tiek, kad galės konkuruoti su vamzdynų dujomis“, – kalbėjo Lietuvos atstovas.

Jis dar kartą pakartojo, kad Lietuvos pozicija yra neinvestuoti per daug: „Gal nereikia dėti daug europinių pinigų į pajėgumus, kurių turbūt neprireiks. Rinkos sąlygomis tai prašau, statykitės terminalus ir konkuruokite.“

Tiesa, A.Zananavičius taip pat pabrėžė, kad energetinis saugumas yra pirmoje vietoje.

„Gal ir nenorime kartais suvokti – kas atsitiktų, jeigu pranašystė išsipildytų ir vieną dieną negautume dujų. Žiemą, įsivaizduokite, kokį chaosą tai gali sukelti. Tas pats su elektra. Pasekmės energetinio nesaugumo yra suvokiamos tada, kai vyksta kažkas baisaus“, – kalbėjo A.Zananavičiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius