Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos energetikos instituto vadovas: Astravo AE statančios Baltarusijos konsultavimas suderintas su URM

Lietuvos energetikos instituto, kurio ekspertai konsultuoja Baltarusiją, statančią Astravo atominę elektrinę, vadovas Sigitas Rimkevičius sako, kad Lietuvos mokslininkų dalyvavimas projekte buvo suderintas su Užsienio reikalų ministerija. Tačiau pastarosios atstovas sako, jog tai akibrokštas.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ministerijos atstovai suprato šią misiją, iš kurios galima turėti ir naudos, – mūsų mokslininkai gali būti patikimu informacijos šaltiniu“, – „Lietuvos rytui“ sakė S. Rimkevičius.

Tačiau specialus Lietuvos atstovas Astravo AE reikalams, URM atstovas Darius Degutis teigė nieko nežinojęs apie Lietuvos mokslininkų dalyvavimą ES projekte ir griežtai pareiškė, kad tai – sunkiai suprantamas akibrokštas: „Lietuvos pozicija labai aiški. Atominės elektrinės statyba turi būti nedelsiant sustabdyta.“

Pasak S.Rimkevičiaus, galima piktintis dėl elektrinės statybų, bet ji vis tiek statoma ir tikriausiai bus pastatyta.

„Tai gal mums svarbu turėti bent kokią nors informaciją apie statybas ir siekti, kad šis objektas būtų kaip įmanoma saugesnis“, – sakė instituto vadovas.

Jis pritaria oficialiai Lietuvos pozicijai dėl Astravo AE – tokioje vietoje ji negali būti statoma.

„Bet turime būti pasiruošę ir kitam variantui. Toks yra ir Europos Komisijos tikslas. Ji šių statybų neremia, bet yra susirūpinusi būsimos AE saugumu, todėl ir siunčia labiausiai patyrusius specialistus į Baltarusiją tam atvejui, jeigu elektrinė ten atsiras“, – sakė R.Rimkevičius.

Projektas, kuriame dalyvauja Lietuvos mokslininkai, finansuojamas pagal EK programą „Branduolinės saugos instrumentas“, kuriai tam tikrą dalį lėšų skiria ir Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas