Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 10 /17:25

„Lietuvos energija“ taps antra pagal dydį vėjo energijos gamintoja Baltijos šalyse

Valstybės valdoma „Lietuvos energija“ penktadienį pranešė su „Stemma Group“ pasirašiusi pirkimo-pardavimo sutartį dėl dviejų vėjo parkus valdančių bendrovių – „Vėjo vatas“ ir „Vėjo gūsis“ – įsigijimo. Dėl sandorio bus kreiptasi į Konkurencijos tarybą.
Vėjo jėgainės
„Lietuvos energija“ taps antra vėjo energijos gamintoja Baltijos šalyse / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Vėjo vatas“ valdo vieną 14,9 MW vėjo parką, „Vėjo gūsis“ valdo 10 MW ir 9,1 MW parkus, o bendra visų trijų parkų galia viršija 34 MW.

„Sandoriui pritarė Lietuvos Respublikos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos komisija, nusprendusi nepradėti patikros“, – rašoma „Lietuvos energijos“ žiniasklaidai išplatintame pranešime.

„Lietuvos energijos“ generalinis direktorius ir valdybos pirmininkas Darius Maikštėnas teigia, kad sandoris su „Stemma Group“ yra konkretus žingsnis įgyvendinant „LE 2030“ strategiją.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija

„Po jo bendra „Lietuvos energijos“ valdomų vėjo jėgainių galia išaugs beveik dvigubai iki 76 MW“, – pranešime cituojamas D.Maikštėnas.

Kartu su vėjo parkais įsigyjami ir žemės sklypai, kurie, anot „Lietuvos energijos“ generalinio direktoriaus, yra vienose vėjingiausių šalies vietų: „Todėl ateityje, vietoje šiuo metu veikiančių jėgainių, „Lietuvos energija“ turės galimybę statyti naujus vėjo parkus.“

Vėjo parkai yra įrengti Kretingos ir Tauragės rajonuose.

„Stemma Group“ valdybos pirmininkė Inga Gusiatina teigia, kad įvykdžius sandorį įmonė išliks aktyvi atsinaujinančios energetikos rinkos dalyvė.

„Nors po ilgų diskusijų strategiškai nusprendėme sumažinti valdomą vėjo jėgainių paketą, tačiau liekame aktyvūs atsinaujinančios energetikos rinkos žaidėjai ir tikime šia sritimi. Neslėpsime, kad aktyvios derybos vyko su ne viena užsienio įmone, tačiau džiaugiamės, kad vėjų parkai išliks lietuviškose rankose ir prisidės įgyvendinant mūsų šalies atsinaujinančios energetikos strategiją“, – dėsto ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vėjo jėgainės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vėjo jėgainės

Įgyvendinus sandorį dėl trijų vėjo parkų, valstybės valdoma „Lietuvos energija“ bus antra pagal dydį vėjo energijos gamintoja Baltijos šalyse, užimanti 9 proc. rinkos.

Visi „Lietuvos energijos“ įsigyjami vėjo parkai turi dar 4–5 metus galiosiantį 86,9 euro už megavatvalandę skatinamąjį tarifą. Iš viso 18 „Enercon“ vėjo jėgainių per metus pagamina apie 86,5 GWh elektros energijos.

Lietuvoje vėjo energijos gamybos pajėgumai siekia 510 MW, visose Baltijos šalyse bendra galia siekia 869 MW.

„Lietuvos energija“ yra iškėlusi tikslą iki 2020 metų Baltijos šalyse ir Lenkijoje valdyti 400 MW žaliosios generacijos pajėgumų.

Birželį BNS skelbė, kad „Stemma Group“ parduoda jos valdomus 109 megavatų bendros galios 4 vėjo jėgainių parkus. Įmonė tuo metu nekomentavo nei pirkėjo, nei būsimo sandorio. „Stemma Group“ 2017 metų ataskaitoje rašė, jog pernai gruodžio 28 dieną pasirašė ketinimų protokolą dėl antrinių įmonių „Vėjo gūsis“, „Vėjo vatas“ ir bendros įmonės „Amberwind“ valdomų akcijų pirkimo-pardavimo.

Neoficialiomis BNS žiniomis, sandorio vertė galėjo siekti gerokai daugiau nei 100 mln. eurų. Tačiau „Lietuvos energija“ tuomet galimo sandorio nekomentavo.

„Lietuvos energija“ šiemet pretendavo įsigyti 17-ka bendros 287 megavatų galios vėjo parkų bei kitas jėgaines Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje valdančią įmonę „Nelja Energia“, BNS žiniomis, už akcijas pasiūliusi 269 mln. eurų.

Tačiau pardavėjai – Norvegijos bendrovė „Vardar“ bei kiti investuotojai – pasirinko 20 mln. eurų daugiau pasiūliusią Estijos energetikos grupę „Eesti Energia“. Be kainos už akcijas, ji perims ir 204 mln. eurų siekiančius „Nelja Energia“ finansinius įsipareigojimus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos energija

Lietuvos energija“ vadovas D.Maikštėnas gegužės pabaigoje BNS sakė, kad pralaimėjus dvikovą su „Eesti energia“, bendrovė turėtų finansinį pranašumą prieš konkurentus ir ateityje galėtų pigiau įsigyti kitus vėjo jėgainių projektus.

„Lietuvos energija“ pastaraisiais metais už 32 mln. eurų įsigijo vėjo elektrinių parką Lietuvoje valdančią bendrovę „Eurakras“ ir Estijos „Tuulueenergia“. Pirmoji valdo 24 MW galios parką Jurbarko rajone, o „Tuulueenergia“ – 18,3 MW galios parką Estijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius