-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos–Latvijos dujotiekiui – 4,9 mln. eurų ES paramos

Plečiant dujotiekio tarp Lietuvos ir Latvijos pajėgumus Europos Sąjunga skyrė 4,885 mln. eurų paramos, iš jų Lietuvai – 2,135 mln. eurų, pranešė Lietuvos dujų perdavimo bendrovė  „Amber Grid“. 
„Baltijos kelio“ 30-mečio minėjimas Lietuvos ir Latvijos pasienyje
Lietuvos ir Latvijos vėliavos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Europos Komisija skyrė paramą pagal Infrastruktūrų tinklų priemonę (CEF) – iki 50 proc. projekto vertės. Bendros investicijos į jį sieks 10,2 mln. eurų, vien Lietuvos – 4,7 mln. eurų.

„Amber Grid“ Komunikacijos vadovė Laura Šebekienė paaiškino, kad bendrą investicijų sumą sudaro ir projektavimo darbai, kuriems ES parama neteikiama.

„Čia neskaičiuojama dalis, kurią mes patys dengiame, tai yra, daugiau 400 tūkst. eurų skirti projektavimui ir šitos sumos Europos Sąjunga mums nefinansuoja. Tai mes, kai kalbame apie bendrą projekto sumą, įskaičiuojame ir tuos projektavimo kaštus“, – BNS sakė L. Šebekienė.

Finansavimo sutartį pasirašė Inovacijų ir tinklų programų vykdomoji įstaiga (INEA), Lietuvos ir Latvijos įmonės „Amber Grid“ ir „Conexus Baltic Grid“.

Pasak „Amber Grid“, pernai atlikta projekto galimybių studija ir kaštų-naudos analizė parodė, kad regiono dujų rinkai reikės didesnių pajėgumų po to, kai nutiestas dujotiekių jungtis tarp Suomijos ir Estijos ir ruošiantis statyti jungtį tarp Lenkijos ir Lietuvos.

Lietuvoje numatoma padidinti Kiemėnų dujų apskaitos stoties pajėgumus ir pertvarkyti dujotiekį prie Panevėžio kompresorių stoties, o Latvijoje – pertvarkyti magistralinį dujotiekį, kad būtų galima padidinti maksimalų darbinį slėgį nuo 40 iki 50 barų.

Investicijos padidins dujų jungties pajėgumus iki 130,47 GWh per parą Latvijos kryptimi (dabar 67,6 GWh) ir iki 119,5 GWh Lietuvos kryptimi (dabar 65,1 GWh).

Artimiausiu metu bus skelbiami viešieji pirkimai projektavimo darbams Lietuvos teritorijoje atlikti. Statybos darbų pirkimai preliminariai planuojami 2021 metų antroje pusėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius