-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linas Linkevičius: Astravo AE streso testai neįrodo jėgainės saugumo

Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, kad Baltarusijos viešai pristatyti šalia Lietuvos statomos Astravo atominės elektrinės (AE) streso testai nėra įrodymas, jog jėgainė statoma saugiai.
Juozas Bernatonis ir Linas Linkevičius
Juozas Bernatonis ir Linas Linkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sakyti, kad įvyko streso testai – pernelyg drąsu. Jie (Baltarusija – BNS) ilgą laiką žadėjo tą padaryti, ne vienerius metus, tai yra tik pati pradžia. Ta informacija bus nagrinėjama, bus nagrinėjami ir su tuo susiję klausimai, ir tas procesas baigsis tikrai labai negreit ir neaišku kuo baigsis“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą kalbėjo Linas Linkevičius.

Baltarusijos ambasada Lietuvoje pranešė, kad spalį parengta streso testų ataskaita perduoda Europos Komisijai (EK) ir pateikta viešai. Išvadose nurodoma, kad jėgainė visiškai atitinka aukščiausius tarptautinius saugumo standartus.

„Tai, deja, yra jau ne pirmas kartas, kai mūsų kaimynai bando iš kažkokių pavienių faktelių daryti apibendrinančias išvadas, kaip legalizuoti šitą objektą, kurį iš tikrųjų legalizuoti praktiškai neįmanoma“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Baltarusijos pateiktas streso testų išvadas pradėjo nagrinėti Lietuvos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI).

Lietuvos Vyriausybė tvirtina, kad streso testai nesprendžia esminių jėgainės problemų, nes jie atlikti ne visa apimtimi ir ne pagal europinę metodologiją.

Astravo AE testus 2016 metais atliko pagrindinio jėgainės rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“.

Jėgainė statoma netoli sienos su Lietuva, apie 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuva yra pagrindinė Astravo AE kritikė – ji ketina blokuoti jos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius