-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“ dėl naujos prekybos metodikos tarsis su estais ir latviais

Lietuvai bandant susitarti su kitomis Baltijos šalimis dėl solidaraus Astravo atominės elektrinės (AE) elektros boikoto, „Litgrid“ išsiuntė Latvijos ir Estijos operatorėms pakoreguotą prekybos elektra su Rusija metodikos projektą.
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas
„Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centro atidarymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai padaryta po to, kai lapkritį Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) nepatvirtino trijų šalių operatorių ir energetikos ministrų suderintos metodikos, nes ji neužtikrina Lietuvos interesų.

„Litgrid“ atliko pakeitimus ir išsiuntė atnaujintą metodikos pasiūlymą Latvijos ir Estijos operatoriams. Tolesni žingsniai bus planuojami sulaukus atsakymų iš operatorių“, – BNS pranešė „Litgrid“.

Estijos operatorė „Elering“ patvirtino BNS gavusi „Litgrid“ projektą ir yra pasiruošusi aptarti pakeitimus, jeigu tai būtina, tačiau teigė, kad, jos nuomone, dabartinė metodika yra pakankama.

„Bendrovė mano, kad metodika yra tinkama pralaidumų skaičiavimui ir šiuo metu pokyčiai nėra reikalingi, be to, sukeltų painiavą rinkos dalyviams dėl nenuoseklumo. Naujoji metodika sumažina pralaidumus, suteiktus prekybai su Rusija, 30 proc.“, – BNS komentavo „Elering“ atstovė Katlin Klemmer.

Ji teigė, kad „Elering“ vertina operatorių suderėtą metodiką kaip „gerą kompromisą“.

Pasak Lietuvos reguliuotojos, naujoji metodika neužkerta kelio prekiauti baltarusiška elektra, be to, ji padidina elektros importą iš Rusijos. Tačiau Latvijos ir Estijos reguliuotojams patvirtinus, šalys jau taiko naują metodiką, o Latvija pagal ją pradėjo prekiauti su Rusija.

Pasak Lietuvos tarnybos, metodikoje nustatytas 0,62 koeficientas, ribojantis importą iš Rusijos į Latviją, neatspindi nei faktinių fizinių srautų iš Rusijos ir Baltarusijos pernai, nei galimų fizinių ir komercinių srautų įjungus Astravo AE.

Anot VERT, šis koeficientas nepagrįstas, nes daroma prielaida, jog Baltarusijos sistemos balansas nepasikeis – vertinama, kad šalis visą Astravo elektrą suvartos pati ir nemėgins jos eksportuoti.

Reguliuotojas siūlo fizinio Baltarusijos srauto į Lietuvą (587 MW) visiškai neskaičiuoti suteikiant prekybos pralaidumus iš Rusijos į Latviją.

VERT metodikoje siūlo nustatyti, kad Latvijos ir Rusijos komerciniai pajėgumai išduodami kitos paros prekybos sesijai, įvertinant šios jungties faktinius fizinius srautus. Be to, VERT teigimu, turi būti įgyvendinta efektyvi kilmės sertifikatų sistema.

Lietuva dabar vadovaujasi 2018-aisiais patvirtinta metodika, pagal kurią Lietuva nutraukia prekybą su Baltarusija jai įjungus Astravo AE, o Latvija ir Estija neprekiautų su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius