-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Litgrid“: elektra Lietuvoje per savaitę brango 12 proc.

Lietuvoje vidutinė didmeninė elektros kaina praėjusią savaitę, palyginti su ankstesniąja, paaugo 12 proc. Anot Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“, didelę paklausą lemia šalti orai, tuo metu savaitės pabaigoje sumažėjo vėjo elektrinių gamyba.
Elektros kaina
Elektros kaina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sausio 11-17 dienomis vidutinė didmeninė elektros energijos kaina pasiekė 60 eurų už megavatvalandę (MWh) ir buvo didžiausia nuo 2019-ųjų pradžia. Taip pat 12 proc. brango elektra ir Latvijoje ir Estijoje, pasiekusi 59,9 euro už MWh.

Anot „Litgrid“ Strategijos departamento vadovo Liutauro Varanavičiaus, elektra Lietuvoje pradėjo brangti antroje savaitės pusėje sumažėjus vėjo elektrinių gamybai.

Pradėjus mažėti vėjo gamybai, penktadienį Lietuvoje vidutinė dienos kaina pasiekė net 78 eurus už MWh.

„Savaitės pradžioje gausiai gaminant vėjo elektrinėms elektros vidutinės dienos kainos Lietuvoje laikėsi žemiau 50 eurų už MWh ribos, tačiau pradėjus mažėti vėjo gamybai, penktadienį Lietuvoje vidutinė dienos kaina pasiekė net 78 eurus už MWh“, – pranešime sakė L.Varanavičius.

Anot jo, žema gamyba vėjo jėgainėse liko ir savaitgalį – pavyzdžiui, Lietuvoje esančios vėjo jėgainės piko metu gamino mažiau nei vieną megavatą (MW) elektros, kas sudarė mažiau nei 0,05 proc. Lietuvos suvartojimo.

Praėjusią savaitę elektros suvartojimas Lietuvoje padidėjo 8 proc. iki 265 gigavatvalandžių (GWh), elektros gamyba augo 5 proc., o vietos elektrinės užtikrino 31 proc. elektros energijos suvartojimo. Per savaitę Lietuvoje iš viso buvo pagaminta 83 GWh elektros energijos.

Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 34 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos. Vėjo jėgainės pagamino 25 proc., hidroelektrinės – 21 proc., kitos elektrinės – 19 proc. elektros energijos.

Gamyba šalies hidroelektrinėse, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš savaitę sumažėjo 5 proc., gamyba vėjo jėgainėse augo 35 proc., šiluminėse elektrinėse gamybos apimtys augo 2 proc., o kitų elektrinių gamyba sumažėjo 7 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno hidroelektrinė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno hidroelektrinė

Praėjusią savaitę 69 proc. Lietuvos elektros energijos poreikio buvo importuota, palyginti su ankstesne savaite, importas išaugo 6 proc.

Iš trečiųjų šalių praėjusią savaitę pateko 18 proc. importo, 38 proc. – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 36 proc. buvo importuota per sieną su Latviją ir 8 proc. – per „LitPol Link“ jungtį su Lenkija.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos sumažėjo 21 proc.. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 67 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros, į Latviją 32 proc., o eksportas iš Lietuvos per „NordBalt“ jungtį buvo nulinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius