Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 08 06 /13:06

Bus tiriama Lietuvos sistemos parengtis veikti sinchroniškai su Europa

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė tarptautinį pirkimą atlikti studiją, kuria bus vertinamas šalies energetikos sistemos adekvatumas 2026-2030 metais. Tyrimu siekiama įvertinti sistemos pasirengimą užtikrinti, kad elektros energijos gamybos pasiūla atitiktų vartotojų poreikius, ir veikti sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos elektros tinklais ekstremaliomis sąlygomis. Studija papildys šiemet pristatyto Lietuvos elektros energetikos sistemos adekvatumo vertinimo 2025 ir 2030 m. rezultatus, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Elektros laidai
Elektros laidai / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Litgrid, AB Elektra

Planuojama, kad preliminarūs studijos rezultatai bus pateikti pirmąjį ateinančių metų ketvirtį. Tyrimą baigti ketinama iki 2022 m. vidurio.

„Nuosekliai rengiamės vienam svarbiausių energetikos projektų nepriklausomos Lietuvos istorijoje — sinchronizacijai su kontinentinės Europos elektros tinklais. Imamės studijos, kuria siekiame identifikuoti ir ištirti galimus papildomus iššūkius, susijusius su generuojančių galių ir tarpsisteminių jungčių prieinamumu Lietuvoje ir Baltijos regione, ar kylančius dėl sinchroninių jungčių su kontinentinės Europos tinklais atjungimo. Tyrimas leis numatyti ir imtis priemonių sklandžiai elektros perdavimo sistemos veiklai užtikrinti net ir ypatingomis sąlygomis“, — komentuoja „Litgrid“ strategijos ir tyrimų skyriaus vadovas Ramūnas Bikulčius.

Tarptautinį pirkimą studijai atlikti „Litgrid“ skelbia siekdama į sistemos adekvatumo vertinimą įtraukti visas suinteresuotas šalis ir sudaryti sąlygas šiam procesui pasitelkti tarptautinės patirties turinčius konsultantus. Pasak R.Bikulčiaus, atliktu tyrimu „Litgrid“ vadovausis Energetikos ministerijai teikdama pasiūlymus dėl priemonių, kurios leis užtikrinti sklandžią ir patikimą Lietuvos elektros sistemos veiklą po susijungimo su kontinentinės Europos tinklais 2025 metais. Tai leis užtikrinti valstybės bei visuomenės poreikius atitinkančią elektros energijos pasiūlą bet kokiomis sąlygomis.

Studijos rezultatai bus skelbiami viešai. Taigi visuomenė ir elektros energijos rinkos dalyviai galės susipažinti su prognozuojama šalies elektros energetikos sistemos situacija ir atitinkamai planuoti savo veiklą.

Šių metų balandį „Litgrid“ pristatė Nacionalinio Lietuvos elektros energetikos sistemos adekvatumo vertinimo 2025 ir 2030 m. tyrimą, kurį atliko Kauno technologijos universiteto mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius