TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

LSDP kreipėsi į energetikos ministrą: lenktynės gauti paramą saulės elektrinėms virto „bado žaidynėmis“

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Seimo frakcijos nariai kreipėsi į energetikos ministrą Dainių Kreivį su pasiūlymais, kaip organizuoti paramą saulės elektrinėms įsirengti, kad ja pasinaudotų didesnis žmonių skaičius, rašoma LSDP pranešime spaudai.
Saulės jėgainė
Saulės jėgainė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialdemokratai ydinga vadina dabartinę paramos skirstymo tvarką gyventojams, norintiems įsirengti saulės elektrines.

Pasak LSDP Seimo frakcijos seniūnės Rasos Budbergytės, toks paramos skirstymas, kai ją užsitikrina tik tie, kurie greičiausiai prisijungia prie paraiškų teikimo sistemos ir žaibiškai užpildo paraišką, yra tapęs savotiškomis „bado žaidynėmis“, kuriose laimi toli gražu ne tie, kuriems tos paramos reikia labiausiai.

„Po pastarojo Energetikos ministerijos kvietimo maksimalus prašymų skaičius buvo pasiektas per pusantros valandos. Toks žmonių aktyvumas rodo didžiulį poreikį tapti energetiškai nepriklausomiems, sumažinti savo energijos kaštus.

Bet šiose lenktynėse laimi labiausiai informuoti, gebantys greitai užpildyti sudėtingas paraiškas. O tie, kuriems reikia laiko perprasti sudėtingą paraiškų teikimo tvarką, tie, kuriuos per vėlai pasiekia informacija apie kvietimus paramai, lieka prie suskilusios geldos“, – įspėja R.Budbergytė.

Parlamentarė įsitikinusi, kad tokia tvarka yra socialiai neteisinga, nes parama nepasiekia tų, kuriems jos labiausiai reikia.

Socialdemokratai siūlo perskirstyti lėšas ir pinigus, skiriamus nepasiteisinančioms ar ne tokioms svarbioms priemonėms, ir nukreipti pinigus paramai saulės elektrinėms įsirengti.

Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas ragina peržvelgti dabar teikiamą įvairią paramą ir įvertinti, ar ji tikrai pasitarnauja tiems, kuriems jos labiausiai reikia.

„Matome, kad kvietimai saulės elektrinėms įsirengti susilaukia didžiulio susidomėjimo, o skirtos lėšos greitai ištirpsta. Gal laikas peržiūrėti tas paramų sritis, kurios yra perteklinės?

Pavyzdžiui, parama dalijama ir tiems žmonėms, kurie nori išplėsti jau turimos elektrinės galią, papildyti ją naujais saulės moduliais. Taip pat parama dalijama elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimui individualiuose namuose ar soduose. Privačių namų gyventojai gali įkrauti automobilį ir be stotelės, o štai senų daugiabučių gyventojai, kuriems tai aktualiausia, tokios galimybės išvis neturi“, – pažymi L.Jonauskas.

Anot socialdemokrato, perskirsčius šias lėšas ir nukreipus jas paramai tiems, kurie pirmą kartą įsirengia saulės elektrines, žmonės turėtų daugiau naudos.

Parlamentaras pabrėžia, jog svarbu ne versti žmones lenktyniauti, o užtikrinti, kad parama pasinaudotų kuo didesnis žmonių skaičius.

„Jei vietoj šiuo metu skiriamos vidutinės 2600 eurų paramos kiekvienam norinčiam įsirengti naują saulės elektrinę bus skiriama 2000 eurų parama, lėšos galėtų būti paskirstytos didesniam žmonių skaičiui. Taip parama pasiektų net 20 proc. daugiau žmonių, kuriuos „smaugia“ elektros kainos“, – sako L.Jonauskas.

Socialdemokratai taip pat siūlo panaikinti tvarką, kai paramą gauna pirmieji užpildę paraiškas, ir sukurti vieną eilę, paramos laukiančiųjų sąrašą, pagal kurį parama būtų skiriama tiems, kuriems energetikos kaštų sumažinimas leistų išsivaduoti iš energetinio skurdo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius