-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

M.Giga: kaip nenusiskriausti brangstant elektrai

Rekordiškai pakilusios elektros kainos Lietuvoje bus amortizuojamos prailginant rinkos liberalizavimą. Tokiai iniciatyvai pritarė Vyriausybė. Vis dėlto, šiemet nepriklausomą elektros tiekėją jau suskubę pasirinkti buitiniai vartotojai po Vyriausybės posėdžio trečiadienį išgirdo ir gerų žinių: jie turės plačią veiksmų laisvę.
Martynas Giga
Martynas Giga / Asmeninio archyvo nuotr.

Iš 778 tūkst. buitinių elektros vartotojų, kurie iki gruodžio 18 dienos turėjo pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, nelaukdami paskutinės minutės tą padarė jau 278 tūkst. vartotojų. Ir dėl to jie kelias savaites galėjo pasijusti tarsi atsidūrę tarp žemės ir dangaus, nes valstybės subsidijuojamas tarifas buvo žadamas tik nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinkusiems namų ūkiams.

Vis tik jei Seimas palaikys Vyriausybės siūlymus, 278 tūkst. namų ūkių neliks pasirinkimų nuošalyje. Panašu, kad kol kas jie gali planuoti keletą galimų pasirinkimų: 6 mėnesiams grįžti į visuomeninį tiekimą nenutraukiant sutarties su pasirinktu nepriklausomu tiekėju (būtų atidėtas jos įsigaliojimas), grįžti pas visuomeninį tiekėją nutraukiant sutartį su nepriklausomu ir paskui vėl renkantis jį iš naujo arba likti su pasirinktu nepriklausomu elektros tiekėju (galbūt užfiksuota gera kaina).

Tačiau vienokiam ar kitokiam sprendimui priimti vis dar trūksta vienos svarbios detalės – visuomeninio tiekimo kainos nuo 2022 m. sausio. Ji bus apskaičiuota ir paskelbta tik lapkričio pabaigoje, tad kol kas pasirašiusiems sutartis su nepriklausomais tiekėjais gyventojams tenka luktelėti.

Mes, nepriklausomi elektros tiekėjai, taip pat turime bent kiek daugiau aiškumo, leidžiančio mums tiksliau planuoti savo veiklą. Rinkoje jau pastebime šiokią tokią pauzę, kai vengdamos neapibrėžtumo kai kurios įmonės pristabdė aktyvius pardavimus ir laukė politinių sprendimų.

Kadangi didmeninių elektros kainų rekordai neslūgsta, mes išlaikome rekomendaciją rinktis ilgesniam laikotarpiui fiksuotą elektros kainą. Fiksuodami kainą gyventojai užsitikrina tam tikras lubas, kaip garantiją, kad blogiau tikrai nebus. Ar gali būti geriau? Tikrai taip. Mes patys siūlysime klientams rinktis visuomeninį tiekėją, jei matysime, kad mūsų kaina nekonkurencinga. Nelaikysime vartotojų įkaitais vien dėl to, kad jie užfiksavo kainą – puikiai suprantame, ką reiškia tęstinumas, geras santykis, mūsų atsakomybė prieš klientus.

II etapo vartotojus, kurie jau pasirašė sutartis su tiekimu nuo sausio 1 d., turėtų nuraminti ir tai, kad iki Naujųjų jie tokias sutartis gali nutraukti be apribojimų, tad niekuo nerizikuoja. Taip pat, jei elektros tiekimas iš nepriklausomo elektros vartotojo dar neprasidėjo, sutartis gali būti performuota tiekimui nuo liepos, jei tai bus naudingiau vartotojui.

Nors ir nedžiuginanti, tačiau numatoma elektros tiekimo liberalizavimo pauzė bus rinkos gyvybingumo testas ir konkurencijos stiprumo patikrinimas. Ilgalaikių planų Lietuvoje ir konkrečiai šioje veikloje turintys tiekėjai nėra nusiteikę išskirtinėms šiltnamio sąlygoms, atvirkščiai – negailestingai konkurencijai.

Įkaitusi didmeninė rinka tik dar labiau sustiprino ir taip didelį vartotojų jautrumą kainoms. Iššūkis aiškus. Tiesiog lieka tik padaryti viską, kad vartotojai nenukentėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius