Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Mikalajūnas: naujus SGD krovinius iš JAV lems kaina

Energetikos grupės „Lietuvos energija“ gamtinių dujų tiekimo ir prekybos įmonei įsigijus jau antrą suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinį iš JAV, bendrovės vadovas Mantas Mikalajūnas sako, kad specialiai neieško krovinių iš Amerikos žemyno, tačiau šiuo metu būtent JAV bendrovės siūlo geriausią kainą. Ar ateityje dujos ir toliau bus perkamos iš JAV, priklausys nuo pasiūlymų patrauklumo.
„Cheniere“
„Cheniere“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Specialiai nėra renkamasi pristatymo šaltinio, patys tiekėjai konkuruoja rinkoje, o JAV didinami gamybos pajėgumai ir iš ten, matyt, galima atgabenti krovinius konkurencingesnėmis kainomis“, - BNS sakė M.Mikalajūnas.

Tačiau M.Mikalajūnas teigė kol kas negalintis atsakyti, ar šiemet bus įsigyjama daugiau SGD krovinių, mat tai lems kaina.

„Kol kas konkrečių planų nėra, nes spotinėje prekyboje kaina labai greitai keičiasi“, - teigė jis.

LDT vadovas aiškino, kad esant patraukliai kainai, bendrovė svarstytų įsigyti ir daugiau SGD krovinių - net jei rinkoje ir nebūtų poreikio, pigias dujas galima laikyti Latvijos Inčukalnio dujų saugykloje ir parduoti tuomet, kai kainos pakyla. Tačiau M. Mikalajūnas negalėjo atsakyti, ar šiemet dar bus įsigyjama tokių krovinių.

Pasak jo, įsigyjami SGD kroviniai daugiausiai bus skirti verslo klientams. Anot jo, rinką išjudino šiemet liberalizuota Latvijos dujų rinka, todėl jaučiamas dujų poreikis iš Latvijos ir Estijos pirkėjų.

LDT pranešė, kad iš SGD prekybos kompanijos „Natural Gas Fenosa“ rugsėjį atsigabens140-150 tūkst. kubų SGD krovinį. Tai bus antrasis krovinys iš JAV, o pirmąjį dujų krovinį iš Amerikos žemyno pagal sutartį su „Cheniere Marketing International“ tikimasi atplukdyti rugpjūtį.

Suskystintas dujas Lietuvai taip pat tiekia Norvegijos „Statoil“, JAV „Koch Supply & Trading“ (šios įmonės dujos atgabentos iš Norvegijos).

„Sabine Pass“ terminalą Luizianoje valdo JAV energetikos bendrovė „Cheniere Energy“. Tai pirmasis JAV atidarytas SGD eksporto terminalas, pradėjęs veikti pernai vasarį.

Pernai JAV eksportavo 5 mlrd. kubų SGD, šiuo metu yra statomi dar 5 terminalai, kurių bendri metiniai skystinimo pajėgumai sieks apie 100 mlrd. kubų. Projektai turėtų būti baigti iki 2021 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius