Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mergina energetikos sektoriuje – ne išimtis: visiems vienodos galimybės mokytis ir siekti karjeros

Tradiciškai vyriška vadinta energetikos sritimi domisi vis daugiau merginų. Ir nors jų santykis išlieka mažesnis, Vilniaus kogeneracinės jėgainės laboratorijos vadovė Jurgita Seniūnaitė įsitikinusi, kad tai – tik laiko klausimas. Merginų perspektyvomis neabejoja ir 15min kalbinti Kauno technologijos universiteto (KTU) bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) dėstytojai.
Studentai
Studentai / 123RF.com nuotr.

„Energetikoje sparčiai vystosi automatizavimo procesai, jėgos reikalaujančio rankinio darbo vis mažiau, plečiasi IT sritis, daugėja aplinkosaugos, darnios plėtros projektų, tad merginos, linkusios į inžinerinius, tiksliuosius mokslus, gali atrasti vis daugiau joms įdomių sričių. Išmaniajai energetikai taip pat reikia duomenų analitikos, IT“, – vardijo J.Seniūnaitė.

„Ignitis“ nuotr./Jurgita Seniūnaitė
„Ignitis“ nuotr./Jurgita Seniūnaitė

Pati Vilniaus Gedimino technikos universitete baigusi aplinkos apsaugos inžinerijos studijas, ji kogeneracinėje jėgainėje atsakinga už sklandų laboratorijos darbą. „Gamybiniuose „Ignitis“ kompleksuose Kaune, Vilniuje ir Elektrėnuose elektrą gamina generatorius ir turbina, kuriai reikalingas garas, o jam reikalingas tinkamos kokybės vanduo. Prižiūrėdami technologinius procesus minėtuose objektuose, atliekame ne tik labai daug vandens, bet ir nuotekų, oro taršos matavimų. „Ignitis gamyba“ turi, o Vilniaus kogeneracinė jėgainė

netrukus turės du biokuro katilus, tad kasdien reiks atlikti ir biokuro tyrimus“, – darbo kasdienybe dalijosi laboratorijos vadovė, kurios komandoje – ne tik minėtų technologijos mokslų universitetų, bet ir Vilniaus universiteto, Vytauto Didžiojo žemės ūkio akademijos absolventės, merginos kolegijose įgijusios cheminės analizės žinių, kitų su ekologija, aplinkos apsaugos inžinerija ir chemija susijusių sričių specialistės.

123RF.com nuotr./Tyrimas
123RF.com nuotr./Tyrimas

Skirtumai padeda rasti geriausius sprendimus

J.Seniūnaitė įsitikinusi, kad lyčių pusiausvyra energetikoje svarbi dėl skirtingų požiūrių, kurie leidžia priimti geriausius sprendimus.

Šiuo metu Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje dirba 20 proc. moterų, o vyrų – 80 proc.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus kogeneracinė jėgainė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus kogeneracinė jėgainė

„Kalbant apie merginų įsitraukimą į energetikos sritį, pabrėžčiau, kad lyčių stereotipai praranda aktualumą. Anksčiau vyrų dominavimas buvo neišvengiamas dėl fizinės jėgos poreikio: kažką užsukti, atsukti, paveržti, pataisyti ir t. t. Nors ir ankstesniais laikais buvo moterų. Pvz., mano mama baigusi Energetikos studijas KTU. Kiek žinau iš jos pasakojimų, tik vienas trečdalis buvo vaikinai, o kitos studentės – merginos“, – dalijosi J.Seniūnaitė.

Perspektyvas atveria darni plėtra

Automatizuojant sprendimus, merginos sėkmingai dirba nebe tik elektros tinklų projektuotojomis. Plačias veiklos perspektyvas atveria elektros gamyba iš atsinaujinančių šaltinių, darni plėtra.

123rf.com nuotr./Saulės elektrinė
123rf.com nuotr./Saulės elektrinė

„Galime parodyti pasauliui, kad elektrą įmanoma gaminti tvariai, nekenkiant aplinkai. Tam Lietuvoje skiriamas didelis dėmesys, vyksta energetikos sektoriaus transformacija, įgyvendiname Europos Žaliojo kurso tikslus – iki 2050 metų visiškai išsilaisvinti nuo į aplinką išmetamų emisijų. „Ignitis grupė“ vykdo didžiulius darnios plėtros, biologinės įvairovės įtraukties ir kitus projektus. Taigi, energetika transformuojasi, o mes turime galimybę būti šios transformacijos dalimi“, – sakė J.Seniūnaitė.

Ne tik privalomos, bet ir apmokamos praktikos studentams

Energetikos krypčių studentus įmonės priima ne tik į privalomas, bet ir į papildomas praktikas, o „Ignitis grupės“ įmonių stažuotojų programos studentams yra apmokamos. „Stažuotojų programos yra abipusiai naudingos tiek mums, tiek ką tik studijas baigusiems absolventams. Mums naudingos, nes pasirengiame ir apmokome būsimus kolegas, o absolventams naudinga įgyti patirties, dirbant su patyrusiu pasirinktos srities specialistu. Stažuotojų programos pagal darbo sutartį trunka nuo pusės metų iki metų, o po jų stažuotojai gali nuspręsti, ar pasilikti dirbti“, – pasakojo J.Seniūnaitė.

Poreikis akivaizdus ir ateityje tik augs

Kaip Vilniaus kogeneracinės jėgainės atstovei antrino KTU Energijos ir elektros krypčių studijų programų vadovė Roma Račkienė, rinka merginoms, įgijusioms šios krypties išsilavinimą, labai palanki. „Šiuo metu energetikos sektoriui reikia jaunų, iniciatyvių, ambicingų, savo specialybę išmanančių ir nebijančių pokyčių specialistų“, – sakė nuo 2003 m. KTU Elektros energetikos sistemų katedroje dirbanti dėstytoja, šiuo metu kuruojanti bakalauro Atsinaujinančiosios energetikos, Elektros inžinerijos bei magistro Elektros energetikos inžinerijos, Energijos technologijų ir ekonomikos studijų programas.

Asmeninio albumo nuotr./Roma Račkienė
Asmeninio albumo nuotr./Roma Račkienė

Paklausta, kuo merginos, moterys gali praturtinti energetikos sektorių, elektros grandinių analizės dėstytoja pabrėžė, kad ne lytis lemia žinias ir įsidarbinimo galimybes. Jos tiek vaikinams, tiek merginoms yra vienodos: „Norėčiau paneigti stereotipą, kad energetika – ne merginoms. Akivaizdu, kad visiems, baigusiems šios krypties studijas, puikiai sekasi įsilieti į darbo rinką, nes paklausa – akivaizdi ir ateityje tik augs“.

Kaip pabrėžė lektorė, ypač atsinaujinanti energetika ant bangos, įmonės plečiasi, žmonių reikia: „Plėtrą paskatino ir karas Ukrainoje, ir elektros brangimas, dauguma nori tapti autonominiai, nepriklausomi nuo tiekėjų, dėl to stato saulės elektrines. Įmonės masiškai ieško studentų, kuriuos galėtų įdarbinti mokamai praktikai. Tiesiog didžiulis poreikis ir trūkumas“, – apibendrino R.Račkienė.

Ateities energetikos kūrėjai VILNIUS TECH

Vilniaus Gedimino technikos universitete studentai gali rinktis pastatų energetikos ir elektros energetikos inžinerijos bakalauro programas bei dvi magistro programas: pastatų energijos inžineriją bei elektros energetikos sistemų inžineriją.

Kaip 15min sakė VILNIUS TECH Elektros inžinerijos katedros vedėja prof. Sonata Tolvaišienė, elektros energijos srityje yra tik kelios studijuojančios merginos, tačiau tikimasi, kad ateityje jų daugės, nes požiūris į energetiką stipriai keičiasi.

Simo Bernoto nuotr./Sonata Tolvaišienė
Simo Bernoto nuotr./Sonata Tolvaišienė

„Mūsų universitete studentai įgyja žinių, o modernėjantis energetikos sektorius suteikia plačias karjeros galimybes. Studentai išmoksta ir sužino technologijas, būdus ir sprendimus, kurie „peršoka“ keletą metų į priekį. Todėl drąsiai galime sakyti, kad mūsų studentai yra ateities energetikos kūrėjai“, – apibendrino prof. S.Tolvaišienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius