-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Moldova ir „Gazprom“ susitarė dėl įsiskolinimo už dujas apmokėjimo iki lapkričio 26 dienos

Moldovos vyriausybės vicepremjeras Andrejus Spinu patvirtino, jog šalies vyriausybė ėmėsi visų priemonių, kad būtų apmokėta už dujų tiekimą susidariusi skola Rusijos dujų koncernui „Gazprom“.
„Gazprom“
„Gazprom“ / 123RF.com nuotr.

„Ką tik gavau „Gazprom“ atsakymą į mano prašymą pratęsti atsiskaitymo už dabartinį dujų suvartojimą terminą, todėl terminas pratęstas iki penktadienio, lapkričio 26 dienos. Primenu, kad Moldovos Respublikos Vyriausybė ėmėsi visų reikiamų priemonių, kad penktadienį būtų padengtas susikaupęs įsiskolinimas už spalio–lapkričio mėnesius“, – trečiadienį savo feisbuko paskyroje parašė A.Spinu.

Kiek anksčiau oficialus „Gazprom“ atstovas pranešė, kad Rusijos bendrovė išimties tvarka sutiko su Moldovos vyriausybės prašymu nesustabdyti dujų tiekimo į šalį nuo šiandienos. Pirmadienį „Gazprom“ pagrasino, kad po 48 valandų nutrauks dujų tiekimą Moldovai, jei ji nesumokės už tiekimą pagal praėjusį mėnesį sudarytą kontraktą.

„Moldovos vyriausybė paprašė „Gazprom“ nestabdyti dujų tiekimo nuo šiandienos. Tuo pačiu Moldovos pusė visiškai pripažįsta „Gazprom“ veiksmų teisėtumą ir įsipareigoja atlikti visus einamuosius mokėjimus penktadienį, lapkričio 26 dieną“, – pareiškė bendrovės atstovas Sergejus Kuprijanovas.

„Gazprom“ išimties tvarka, pademonstruodamas gerą valią ir tai, kad supranta tą sudėtingą situaciją, kurioje gali atsidurti Moldovos Respublikos piliečiai, sutiko su šiuo prašymu“, – pridūrė jis.

„Kartu „Gazprom“ tvirtai tikisi, kad Moldova ateityje įvykdys absoliučiai visus sutartinius įsipareigojimus ir mokės einamąsias įmokas laiku. Sutartiniai įsipareigojimai turi būti vykdomi“, – kalbėjo S.Kuprijanovas.

Kišiniovas mokėjimą turėjo atlikti lapkričio 22 dieną, tačiau pinigai nebuvo gauti laiku. Atsakydama, „Gazprom“ pagrasino sustabdyti dujų tiekimą po 48 valandų, jei negaus pinigų.

Trečiadienio rytą Moldovos premjerė Natalia Gavrilita kreipėsi į parlamentą prašydama paspartinti lėšų skyrimo „Moldovagaz“ – „Gazprom“ patronuojamajai įmonei – procedūrą.

„Moldovagaz“ yra bendra įmonė, kurios dalininkai – „Gazprom“, Moldovos vyriausybė ir tarptautinės bendruomenės nepripažįstamos Padniestrės pramonės ministerija.

Ketvirtadienį bus šaukiamas parlamento posėdis, o penktadienį lėšos bus pervestos „Moldovagaz“, kuri sumokės skolą už dujų tiekimą spalį ir lapkritį mėnesiais „Gazprom“.

Susidariusi skola siekia apie 66 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius