Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 26 /13:20

Moldova pasirašė sutartį su Lenkijos PGNiG dėl bandomojo 1 mln. kubinių metrų dujų pirkimo

Moldovos valstybinė komunalinių paslaugų įmonė „Energocom“ ir Lenkijos vyriausybės kontroliuojama bendrovė PGNiG pasirašė bandomojo 1 mln. kubinių metrų gamtinių dujų tiekimo sutartį, pranešė Moldovos vyriausybė, pabrėždama, jog šalis dujų pirmąkart gaus iš kitur nei Rusijos.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Energetika Dujos

„Šios dujos perkamos siekiant patikrinti galimybę jas importuoti iš alternatyvių šaltinių bei skubiai subalansuoti žemą slėgį šalies gamtinių dujų tiekimo sistemoje“, – teigiama pranešime.

Skelbiama, jog praėjusį penktadienį paskelbtame dujų transportavimo konkurse sulaukta septynių pasiūlymų, o jį laimėjo JAV ir Ukrainos bendra įmonė „ERU Group“.

Šis kuklus kiekis dujų iš Lenkijos Moldovą pasieks per Ukrainą, tačiau jų kaina viešai neskelbiama.

„PGNiG grupė yra tvirtai įsipareigojusi laikytis energetinio solidarumo principo, kurį suvokiame kaip būtiną sąlygą tinkamam dujų rinkos funkcionavimui Europos Sąjungoje ir kaimyninėse šalyse. Vadovaudamiesi šiuo principu nusprendėme dalyvauti konkurse, kurio tikslas – skubiai pristatyti dujų Moldovai, kuri patiria rimtų importo iš Rusijos sunkumų“, – pareiškė PGNiG vadovas Pavelas Maevskis.

Rusijos gamtinių dujų tiekimo Moldovai ilgalaikei sutarčiai baigus galioti rugsėjį, „Gazprom“ sutiko ją pratęsti tik vienam mėnesiui ir iškėlė griežtą sąlygą naujos sutarties sudarymu – padengti 709 mln. JAV dolerių pasiekusį „Moldovagaz“ įsiskolinimą už gautas dujas, pagrasino antraip išvis nutraukti tiekimą.

Maža to – „Gazprom“ šį mėnesį padidino dujų kainą Moldovai nuo 550 iki 790 dolerių už tūkstantį kubinių metrų, ją akivaizdžiai susiedamas su dabar rekordinėmis Europos „spot“ (neatidėliotinų sandorių) rinkoje.

Reaguodamas į tai provakarietiškos Moldovos vyriausybės vicepremjeras Andrejus Spinu pareiškė, kad skurdžiausioje Europos valstybėje tokie žygiai „nepateisinami ir nerealūs“. Jis planavo trečiadienį vykti į Maskvą derybų su „Gazprom“ vadovu Aleksejumi Mileriu.

„Norime pasirašyti ilgalaikę sutartį, bet abipusiai naudingomis kainomis ir sąlygomis“, – pirmadienį sakė premjerė Natalija Gavrilita.

Moldovos parlamentas dėl krizės šalies dujų sektoriuje mėnesiui įvedė nepaprastąją padėtį, leidžiančią ieškoti alternatyvių tiekimo šaltinių.

Ilgą laiką susiskaldžiusi tarp proeuropiečių ir tų, kurie norėtų glaudžių ryšių su Rusija, Moldova pernai išrinko vakarietiškų pažiūrų prezidentę Maią Sandu, kurios partija liepą laimėjo skambią pergalę parlamento rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius