Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nafta ir toliau brangsta dėl JAV Iranui paskelbtų naujų sankcijų

Naftos kainos pirmadienį ir toliau auga reaguodamos į naujieną, kad Jungtinės Valstijos išplėtė sankcijas Iranui. Tačiau kainų augimą sulaiko lūkesčiai, jog ir toliau augs naftos gavyba Amerikoje.
Naftos pramonė
Naftos pramonė / 123rf.com nuotr.

Balandžio mėnesio ateities sandorių „Brent“ naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ padidėjo 17 centų, arba 0,3 proc., iki 56,98 JAV dolerio. Penktadienį ši nafta pabrango 25 centais, arba 0,44 proc., iki 56,81 JAV dolerio.

O kovo mėnesio ateities sandorių WTI naftos kaina elektroninės prekybos Niujorko prekių biržoje (NYMEX) metu ūgtelėjo 17 centų, arba 0,32 proc., iki 54 JAV dolerių. Ankstesnės prekybos sesijos metu ši nafta pabrango 29 centais, arba 0,54 proc., iki 538,83 JAV dolerio.

Penktadienį vienu metu WTI naftos kaina šoktelėjo 1,3 proc. po to, kai tapo žinoma, kad JAV įvedė papildomas sankcijas Iranui. JAV iždo departamentas į savo „juodąjį“ sąrašą įtraukė 13 fizinių asmenų ir 12 kompanijų ir paskelbė, kad sankcijos įvestos kovojant su terorizmu ir dėl „neplatinimo režimo pažeidimo“. Anksčiau pranešė, kad Iranas atliko vidutinio nuotolio balistinės raketos bandymus.

Tuo tarpu bendrovės „Baker Hughes“ duomenys parodė, kad naftos gręžimo bokštų skaičius JAV per praėjusią savaitę padidėjo 17 vienetų iki 583.

„Rinka laukia pirmo oficialaus Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) įvertinimo, kaip šalys mažina savo gavybos apimtis, bei seka signalus iš JAV, – sakė „FatProphets“ analitikas Davidas Lennoxas. – Stabili pastaruoju metu padidėjusi naftos kaina skatina naftos gavybą JAV. Gavyba auga nelabai greitai, tačiau pakankamai, kad stabdytų naftos kainų augimą.“

Savo ruožtu Irano naftos gavybos lygis 4 mln. barelių per parą lygį gali pasiekti ir net jį viršyti jau kovo pabaigoje, šeštadienį pranešė Irano naujienų agentūra „Shana“, remdamasi Irano nacionalinės naftos kompanijos (NIOC) vadovu Ali Kardoru.

Iranas didina naftos gavybos apimtis pastaruosius kelis mėnesius siekdamas savo gavybos lygį padidinti iki 3,7-3,8 mln. barelių per parą. Be to, šalis išparduoda per tuos metus, kaip šaliai buvo taikomos tarptautinės sankcijos, sukauptą naftą. Šios atsargos jau sumažėjo nuo 75 mln. iki 25 mln. barelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius