Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos bareliui nekainuojant nė 50 JAV dolerių, Rusija pasiruošusi susitikimui su OPEC

Rusija yra pasiruošusi susitikti su OPEC, taip pat ne kartelio narėmis pasikalbėti apie naftos rinkos padėtį, praneša CNBC. Energetikos ministras Aleksandras Novakas šeštadienį sakė, kad, jeigu vyktų tokios diskusijos, šalis yra pasirengusi jose dalyvauti.
Naftos gavybos platforma Kalifornijoje
Naftos gavybos platforma Kalifornijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis taip pat pranešė korespondentams, kad Rusijos ir Saudo Arabijos pareigūnai planuoja susitikimą šio mėnesio pabaigoje. Jo metu turėtų būti aptarti energetikos klausimai.

Po tokios informacijos pirmadienį naftos kainos augo. Ryte jos buvo 70 centų didesnės nei penktadienio vakarą – „Brent“ barelis pirmadienio rytą kainavo 48,72 JAV dolerio. JAV nafta nuo penktadienio pabrango 57 centais iki 46,11 JAV dolerio.

OPEC jokio oficialaus komentaro apie galimą susitikimą nepateikė.

Svarbiausios naftos gamintojos, tokios kaip Rusija ir OPEC, kuriai priklauso Vidurio Rytai, taip pat Venesuela, Meksika ir Nigerija, smarkiai nukentėjo dėl žymaus naftos kainų kritimo nuo 2014 birželio (tada „Brent“ barelis kainavo 114 dolerių), kurį lėmė silpstanti naftos paklausa.

Nepaisant to, OPEC gavybos apimčių nesumažino – paliko 30 mln. barelių per dieną gavybos kvotą. Šis žingsnis vertinamas kaip OPEC siekis išlaikyti rinkos dalį. 

Rusija su OPEC susitiko gegužę taip pat aptarti žemų naftos kainų. Rusija tuomet atsisakė sumažinti gavybą, kad pastūmėtų naftos kainas aukštyn. Tai yra suprantama, turint omenyje, kad OPEC gavybos taip pat nemažino.

Buvo pasiūlyta susitikti dar kartą. Bet kokios tolesnės derybos gali būti suprastos kaip signalas, kad OPEC yra pasiruošusi keisti strategiją arba glaudžiau bendradarbiauti su Rusija – valstybe, kuri yra vertinama kaip kartelio priedėlis.

Dėl mažesnių pajamų iš naftos pramonės Rusijos finansų ministras pasiūlė naftos apmokestinimo pakeitimus, kad padidintų pajamas iš eksportuotojų, kurie išlošė dėl silpno rublio, kuris savo ruožtu padarė rusiškos naftos eksportą patrauklesnį.

Planas padėtų 2016–2018 metais papildomai gauti 24,1 mlrd. dolerių pajamų. Rusijos energetikos ministerija tokiam planui nepritaria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius