Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naftos kainos auga dėl su paklausa susijusio rinkos optimizmo

Naftos kainos ir toliau kyla, augant prekybininkų optimizmui dėl paklausos perspektyvų.
nafta
nafta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ateinantį pirmadienį, gegužės 31 dieną, JAV bus švenčiama Atminimo diena, kuri tradiciškai pradeda kelionių automobiliais sezoną, taigi ekspertai tikisi, kad padidėjęs piliečių judumas padidins naftos ir naftos produktų paklausą šalyje.

Sėkminga vakcinacijos nuo koronaviruso kampanija taip pat skatina JAV naftos vartojimą, teigia „Goldman Sachs“ ekspertai.

Daugiau nei 61 proc. suaugusių gyventojų JAV jau yra gavę bent vieną vakcinos dozę, o naujų COVID-19 atvejų praėjusią savaitę padaugėjo tik 0,5 proc. – mažiausiai nuo 2020 metų kovo mėnesio.

Liepos mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ antradienį ryte siekė 68,58 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,12 JAV dolerio, arba 0,18 proc. didesnė nei baigiantis ankstesnei prekybos sesijai. Pirmadienį šie sandoriai pabrango 2,02 JAV dolerio, arba 3 proc., iki 68,46 JAV dolerio už barelį.

Tuo tarpu liepos mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) siekė 66,1 JAV dolerio už barelį ir buvo 0,05 JAV dolerio, arba 0,08 proc. didesnė nei ankstesnės prekybos sesijos pabaigoje. Pirmadienį šių sandorių vertė padidėjo 2,47 JAV dolerio, arba 3,9 proc., iki 66,05 JAV dolerio už barelį.

Pasak „Goldman Sachs“, padidėjusi naftos paklausa kompensuos numatomą pasiūlos padidėjimą dėl Irano.

Derybos dėl Irano branduolinės programos Vienoje, kurios gali lemti sankcijų naftos tiekimui iš šalies į pasaulinę rinką panaikinimą, šią savaitę bus tęsiamos.

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Marianas Grossi pirmadienį pareiškė, kad agentūra ir Teheranas mėnesiui – iki birželio 24 dienos – pratęsė susitarimą dėl Irano branduolinių objektų stebėjimo, kurį vykdys tarptautiniai inspektoriai.

„Atnaujinus derybas Vienoje, Irano klausimas grįžta į pirmąjį planą“, – pareiškė konsultacijų bendrovės „Vandana Insights“ įkūrėja Vandana Hari.

„Be Irano, naftos rinka daugiausia dėmesio skirs duomenims apie energijos atsargas JAV, taip pat signalams apie paklausos perspektyvas“, – analitikės žodžius pacitavo „Bloomberg“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius