-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos į geopolitinę įtampą Viduriniuosiuose Rytuose reaguoja neįprastai

Beveik bet kuriuo kitu metu diplomatinis OPEC narių – Irano ir Saudo Arabijos – konfliktas reikštų naftos kainų šoktelėjimą. Tačiau šįkart kilimas negali būti išlaikytas dėl nenormalios situacijos naftos rinkoje, rašo „Bloomberg“.
Pasipiktinimas dėl įvykdytų egzekucijų
Pasipiktinimas dėl įvykdytų egzekucijų / „Scanpix“/AP nuotr.

Naftos kainos nekyla, net ir esant įtemptiems santykiams Viduriniuosiuose Rytuose, dėl naftos pertekliaus ir sulėtėjusio Kinijos ekonomikos augimo.

„Kai naftos ištekliai buvo labiau riboti, mes matėme audringesnes reakcijas į geopolitines įtampas. Dabar naftos brangimas yra labai menkas dėl jos pertekliaus“, – sakė naftos pramonės konsultacinės įmonės FGE, įsikūrusios Singapūre, konsultantas Tusharas Tarunas Bansalas.

Geopolitinės situacijos įtaka yra ribota, nes naftos rinka yra persotinta, sakė „Macquarie Group“ analitikai. Jie nurodė, kad „įvykiai gali apriboti taikos galimybę kaimyninėse šalyse, tačiau tiesiogiai naftos produkcijai grėsmės nekelia.“

Naftos perteklių iš dalies sukelia OPEC, kurios priešakyje stovi Saudo Arabija, sprendimas nemažinti naftos gavybos, siekiant išlaikyti rinkos dalį.

Tokia politika lėmė rekordinius naftos atsargų lygius, kurie turbūt augs visus metus, praėjusį mėnesį teigė Tarptautinė energetikos agentūra. Atsargos veikia kaip savotiška saugumo pagalvė, kuri gali atlaikyti netikėtas suirutes ar pan.

Saudo Arabija sekmadienį nutraukė diplomatinius santykius su Iranu, kai protestuotojai nusiaubė jos ambasadą Teherane, protestuodami prieš Rijado įvykdytą egzekuciją vienam šiitų dvasininkui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius