Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naftos kainos po nuosmukio pradėjo judėti į viršų

Naftos kainos antradienį ūgtelėjo daugiau kaip 6 proc. po smarkaus nuosmukio diena anksčiau, didžiausiam eksportuotojui Saudo Arabijai pradėjus kainų karą su Rusija.
Naftos gavybos platforma Kalifornijoje
Naftos gavybos platforma Kalifornijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lyginamieji naftos indeksai – JAV „West Texas Intermediate“ (WTI) ir Europos „Brent“ – pakilo atitinkamai 6,1 proc. iki daugiau nei 33 JAV dolerių už barelį, ir 6,6 proc. iki daugiau nei 36 JAV dolerių už barelį.

Pirmadienį naftos kainos smuko beveik trečdaliu ir tai buvo didžiausias kainų kritimas nuo 1991 metų Persijos įlankos karo, kai Rijadas, siekdamas laimėti rinkos dalį, smarkiai sumažino kainas.

Saudo Arabija šio žingsnio ėmėsi, kai Rusija atmetė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC), kuriai priklauso Saudo Arabija, raginimus dar labiau mažinti produkciją siekiant kovoti su koronaviruso sukeltu paklausos nuosmukiu.

Kilęs ginčas rodo išnykusį aljansą tarp OPEC ir Rusijos, antros pagal dydį naftos gamintojos pasaulyje, kuri siekė kontroliuoti tiekimą, kad palaikytų kainas.

„Investuotojai įsitraukti į užsitęsusią ir nestabilią naftos megavalstybių kovą dėl dominavimo pasaulyje“, – pažymėjo „AxiCorp“ vyriausiasis rinkos strategas Stephenas Innesas.

Analitiko nuomonė, nėra aišku, ar Saudo Arabijos žingsnis yra „trumpalaikė strategija, ar truks ilgą laiką, kas itin apsunkina žaliavų kainų prognozes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius