Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne visus buvusius „Perlas energija“ klientus perkels į visuomeninį tiekimą: dalį paliks garantiniame

Pirmajam ir antrajam elektros rinkos liberalizacijos etapui prisikirti vartotojai, kurie buvo pasirašę sutartis su veiklą nutraukusiu tiekėju „Perlas energija“, nebepateks į visuomeninį tiekimą, nors tokia tvarka buvo numatyta rugpjūčio mėnesį. Planuota, kad nepriklausomo tiekėjo per rugsėjį nepasirinkę vartotojai bus perkelti iš garantinio į visuomeninį tiekimą nuo spalio 1 d. Tačiau šie vartotojai liks garantiniame tiekime, tačiau jiems žadamos kompensacijos ir specialus kainos koeficientas.
„Perlas Energija“
„Perlas Energija“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiajam liberalizacijos etapui priklausę klientai į visuomeninį tiekimą buvo perkelti automatiškai, rugsėjo pradžioje nutrūkus jų sutartims su „Perlas energija“.

Tuo tarpu I ir II etapo vartotojams ministerija buvo paruošusi planą, pagal kurį jie rugsėjui būtų laikinai perkelti į garantinį tiekimą, kompensuojant kainų skirtumą tiek, kad jų tarifai būtų „artimi“ visuomeniniam tiekimui.

Tuomet, priėmus atitinkamas įstatymo pataisas, nuo spalio 1 d. I ir II etapo vartotojai būtų perkelti į visuomeninį tiekimą, kur būtų galėję likti iki 2022 m. pabaigos ir mokėti nustatytą 24 ct/kWh tarifą (po kompensacijos).

Energetikos ministerija/Energetikos ministerijos planas
Energetikos ministerija/Energetikos ministerijos planas

Žinoma, bet kuriuo metu šie klientai galėjo ir tebegali pasirašyti sutartis su nepriklausomais tiekėjais ir gauti elektrą sutartu arba biržiniu tarifu.

Vis dėlto tokio plano buvo atsisakyta.

„I ir II etapo buvę „Perlas energija“ vartotojai nuo rugsėjo 1 dienos pateko į garantinį tiekimą. Tačiau šiems vartotojams iki 2022-12-31 taikoma didesnė kompensacija, todėl jų mokėtina kaina bus artima visuomeninio tiekimo kainai. I ir II etapo vartotojai nebus perkelti į visuomeninį tiekimą. Pats Garantinis tiekimas (ne kompensacija) užtikrinamas 6 mėnesiams“, – rašoma Energetikos ministerijos atsakyme15min.

Įstatymo pataisos dėl valstybės paramos „Perlas energija“ klientams buvo priimtos rugpjūčio 31 d. – tuomet nutarta, kad kito tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams iki spalio 1 dienos elektros kaina sieks 32,8 cento už kilovatvalandę.

Tokia kaina buvo nustatyta todėl, kad šiems klientams nepriklauso 9 ct/kWh kompensacija, prieinama kitiems vartotojams.

Tiesa, buvo pabrėžiama, kad tarifai išliks artimi visuomeniniam tiekimui, nes kompensacijas, siekiančias iki 6,31 ct/kWh, buvusiems klientams suteiks pati „Perlas energija“.

Skirtumas tarp šios ir garantinio tiekimo kainos bus kompensuojamas iš valstybės biudžeto. Pagal dabar galiojančius įstatymus, kompensuoti galima ne daugiau nei 60 proc. elektros tarifo vertės.

„Vyriausybė teiks įstatymo pataisas, kad tie vartotojai, kurie nesuspės per mėnesį pasirinkti kito tiekėjo, ir toliau gautų kainą, artimą visuomeniniam tiekimui”, – rugpjūčio 31 d. spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio sakė D.Kreivys.

Be to, garantiniame tiekime likusiems buvusiems „Perlas energija” klientams svarstoma pritaikyti mažesnį koeficientą.

Kaip 15min informavo Energetikos ministerija, tokiems klientams nuo lapkričio 1 d. būtų galima įvesti specialų garantinio tiekimo kainos koeficientą, kuris siektų 1,15 vietoje standartinių 1,25.

Toks sprendimas leistų sumažinti faktinį garantinio tiekimo tarifą ir, tuo pačiu, jam reikalingas valstybės kompensacijas.

Garantinio tiekimo kaina apskaičiuojama kiekvieną mėnesį atsižvelgiant į vidutines „Nord Pool” kainas Lietuvos zonoje. Rugpjūtį garantinio tiekimo tarifas siekė apie 82 ct/kWh, spaliui jis mažėja iki 63 ct/kWh.

Rugpjūčio pabaigoje kito tiekėjo nepasirinkusių „Perlas energija” klientų buvo 38 tūkst., mėnesio viduryje – apie 30 tūkst.

Energijos skirtymo operatoriaus (ESO) atstovai 15min žadėjo patikslinti skaičius, kiek tokių klientų likę šiandien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius