Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nepakankamas Irako Kurdistano finansavimas kelia grėsmę tiek naftos gavybai, tiek kovai prieš IS

Per pastarąsias keletą savaičių teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) užgrobė nemažai strategiškai svarbių Irako miestų ir teritorijų. Tuo tarpu viena iš pagrindinių jėgų, kovojančių prieš islamistus – kurdai susiduria su finansavimo trūkumu dėl centrinės Irako valdžios nesugebėjimo skubiai pervesti jiems reikalingas lėšas, rašo naujienų svetainė cnn.com.
Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“
Kurdės, pasirengusios kovai su „Islamo valstybe“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Kurdų regioninė vyriausybė (KRG) – pusiau autonominė Šiaurės Irako vyriausybė, tikina, kad kova prieš IS silpnėja, nes Bagdadas neskiria pakankamai pinigų.

Kurdų regioninė vyriausybė (KRG) – pusiau autonominė Šiaurės Irako vyriausybė, tikina, kad kova prieš IS silpnėja, nes Bagdadas neskiria pakankamai pinigų.

KRG ir centrinė Irako valdžia dažnai neišvengia konfliktų dėl klausimų, susijusių su suverenitetu, pajamų, gautų iš naftos, pasidalinimu ir šios žaliavos eksportu.

2014 m. gruodį pasiektas susitarimas tarp kurdų autonomijos atstovų ir Bagdado suteikė vilties, kad bus pasiekta ilgai laukta pažanga abiejų pusių santykiuose. 

Vis dėlto, dabar susiklosčiusi situacija dėl nepakankamo pinigų skyrimo kurdams rodo, kad abiejų pusių santykiai toli gražu nėra tobuli.

Remiantis 2014 m. gruodžio susitarimu, KRG įgijo teisę eksportuoti 550 tūkstančių barelių naftos per dieną mainais į grynuosius pinigus. Bagdadas taip pat įsipareigojo Kurdistanui skirti 17 proc. šalies biudžeto pajamų.

Tačiau pinigų srautas pastaruoju metu išseko, ir KRG buvo priversta sumažinti algas kurdų karinės formuotės, pešmergos, kovotojams.

Irako centrinė valdžia kurdų kaltinimus atremia ir sako, kad autonomija tikisi didesnių pinigų sumų, negu jai priklauso.

Irako centrinė valdžia kurdų kaltinimus atremia ir sako, kad autonomija tikisi didesnių pinigų sumų, negu jai priklauso.

Tačiau be šių pinigų kurdų pajėgoms bus dar sunkiau tęsti kovą prieš IS. Ekspertai sutaria, kad pešmergos indėlis kovojant prieš islamistus yra itin didelis.

Pinigų trūkumas gali neigiamai paveikti ir naftos gavybą Kurdistane bei regione žaliavą išgaunančias tarptautines bendroves. Pastarosioms kurdų autonomija turi išmokėti 3 mlrd. dolerių.

Kitu atveju šios įmonės gali nuspręsti nutraukti naftos gavybą Šiaurės Irake.

„Turime stabilizuoti mokėjimų situaciją. Nebegalime sakyti naftos įmonėms „Duokite mums dar vieną mėnesį“. Mums reikia daugiau pinigų“, – teigė KRG gamtinių išteklių ministras Ashtis Hawramis.

Jeigu naftos įmonės sumažins gavybos lygį arba visiškai nutrauks veiklą, tai ne tik pablogintų viso Irako ūkio būklę, bet ir turėtų rimtas pasekmes kovai su džihadistais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius