Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepasirinkę mokės brangiau: iki kada ir kodėl reikia rinktis elektros tiekėją?

Lietuva palaipsniui pereina prie konkurencingos elektros tiekimo rinkos – visuomeninis elektros tiekimas laipsniškai bus nutrauktas, o vartotojai turės pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Šiuo metu šis pasirinkimas aktualiausias buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas yra ne mažesnis kaip 1 000 kWh per metus. Nenorint brangiau mokėti už elektros energiją, pasirinkti reikėtų iki gruodžio 18 d. Tačiau kaip žinoti – ką rinktis?
Renaldas Radvila ir Renatas Pocius
Renaldas Radvila ir Renatas Pocius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie sprendimą palengvinančią skaičiuoklę ir kitus aktualius klausimus – 15min studijoje kalbėjome su specialistais – VERT pirmininku Renatu Pociumi ir ESO Paslaugų tarnybos vadovu Renaldu Radvila.

VIDEO: Nepasirinkę mokės brangiau: iki kada ir kodėl reikia rinktis elektros tiekėją?

Kodėl reikia rinktis elektros tiekėją?

„Europos Sąjungoje šis procesas yra prasidėjęs gana seniai, nes energetikoje apskritai yra tokia praktika – visi monopoliniai sektoriai, jei yra galima konkurencija, yra nereguliuojami, nes pati konkurencija ilgainiui atneša daugiausia naudos vartotojui. Per konkurenciją vartotojas gauna geriausias kainas iš skirtingų elektros tiekėjų, taip pat gerėja ir paslaugų kokybė bei plečiasi jų spektras“, – apie elektros energijos rinkos liberalizavimo naudą kalbėjo R. Pocius.

Dalis Europos Sąjungos šalių elektros energijos liberalizavimą įgyvendino vienu žingsniu – pasirinkti naują elektros energijos tiekėją iš karto turėjo visi vartotojai. Lietuvoje šis planas įgyvendinimas palaipsniui – trimis etapais.

Visuomeninis elektros energijos tiekimas baigiasi:

  1. Nuo 2021 m. sausio 1 d. – visiems buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas yra ne mažesnis kaip 5 000 kWh;
  2. Nuo 2022 m. sausio 1 d. – visiems buitiniams vartotojams, kurių faktinis elektros energijos suvartojimas yra ne mažesnis kaip 1 000 kWh;
  3. Nuo 2023 m. sausio 1 d. – visiems likusiems vartotojams, kuriems elektros energija tiekiama visuomenine elektros energijos kaina, įskaitant pažeidžiamus vartotojus.

„Šis liberalizavimo procesas aktualus visiems namų ūkiams, visiems buitiniams vartotojams. Šiandien mes skaičiuojame, kad jų 1,6 mln. Pats procesas, kaip minėjome, išskaidytas į tris etapus ir vienas iš jų jau pasibaigė pernai. Tuomet 98 tūkst. namų ūkių turėjo pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Džiugu, kad šiandien jau 99 proc. pirmajam etapui priklausiusių vartotojų pasirinko. Vadinasi, tik 1 proc. yra nepasirinkęs ir naudojasi garantinio tiekimo paslauga“, – liberalizavimo etapų įgyvendinimą komentavo R. Radvila.

Pasak jo, antrajam etapui priklauso beveik 780 tūkst. klientų, kurie savo pasirinkimą turėtų atlikti iki gruodžio 18 d. „30 proc. jau šiandien yra pasirinkę, turime dar kelis mėnesius, tikimės, kad aktyvumas į metų pabaigą padidės. O trečiasis etapas prasidės nuo naujųjų metų, jame yra dar 775 tūkst. klientų, o jie savo pasirinkimą turės padaryti per 2022-uosius metus. Tiesa, yra jau net ir trečiajam etapui priklausančių, bet jau pasirinkusių nepriklausomą tiekėją namų ūkių – tokių, jau 16 proc.“, – informavo ESO atstovas.

Nepasirinkę laiku – mokės brangiau

Kas turėtų paskatinti vartotojus pasirinkti laiku? Motyvacinė priemonė, atkreipia dėmesį R. Pocius, yra įtvirtina įstatymu: „Atsižvelgiant į Europoje taikomą gerąją praktiką, nepasirinkusiems nepriklausomo elektros tiekėjo laiku, numatytas garantinis tiekimas, kuriam taikomas 25 proc. antkainis. Taigi motyvacinė finansinė priemonė, turėtų skatinti vartotojų greičiau pasirinkti.“

Komentuodamas nepriklausomų elektros tiekėjų rinką, pašnekovas tikino, kad konkurencija jame pakankama ir vartotojai tikrai turi iš ko rinktis. „Rinkoje šiuo metu yra 8 žaidėjai, vieni jų aktyvesnis, kiti mažiau aktyvūs, bet konkurencija šiuo metu, manome, yra pakankama.

Prieš kelias dienas paleidome skaičiuoklę, kuri padeda vartotojams įvertinti ir palyginti skirtingų tiekėjų kainas. Vartotojai, kurie naudojosi, bandė pasiskaičiuoti, kad mažiausią kainą siūlantys tiekėjai yra jiems nežinomi. Kol kas pasitikėjimas tais tiekėjais nėra didelis, todėl vartotojams atsiranda tokių abejonių – rinktis mažesnę kainą ar rinktis gerai žinomą vardą“, – komentavo VERT pirmininkas.

Jis atkreipė dėmesį, kad konkurencija vyksta ne tik dėl kainos – ir žinomumo, ir paslaugų kokybės kriterijai ne ką mažiau svarbūs. Vis dėlto, anot abiejų pašnekovų, – labai svarbu atkreipti dėmesį, kad nereikėtų bijoti rinktis mažiau žinomo tiekėjo tik dėl to, kad jo vardas rečiau girdėtas.

„Net jei kartais ir nutiktų taip, kad elektros tiekėjas susidurtų su tam tikromis problemomis – nebegalėtų vykdyti tolimesnės veiklos, visada vartotojas gali pakeisti tiekėją, taip pat yra numatyti ir garantinio tiekimo mechanizmai, taigi baimintis nėra ko“, – tikimo R.Pocius.

Pati nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo procedūra nėra sudėtinga, tereikia tik apsispręsti – tam padėti gali skaičiuoklė, kurią rasite spustelėję ČIA, ir susisiekti su nepriklausomu tiekėju bei pasirašyti su juo sutartį, šį veiksmą galime atlikti ir el. būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius