Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Smarkiai atpigusi nafta kursto kalbas apie Norvegijos ekonomikos bėdas

Naftos kainai nukritus žemiau 55 dolerių už barelį ribos, spėjama, kad Norvegijos – didžiausios Vakarų Europos naftos gamintojos – centrinis bankas turės dar kartą sumažinti bazinių palūkanų normas.
Norvegija, Oslas
Norvegija, Oslas / „Scanpix“ nuotr.

Nuo gegužės „Brent“ kainos smuko 54 proc. ir dėl to pakurstė nerimą dėl Norvegijos ekonomikos, kurios net 22 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) sudaro pajamos ir naftos ir dujų, – skelbia „Bloomberg“.

Per tą patį laikotarpį Norvegijos krona dolerio atžvilgiu smuko 20 proc., euro – 8 proc. OBX akcijų indeksas nukrito 12 proc.

Praėjusį mėnesį Norvegijos centrinis bankas netikėtai sumažino bazinių palūkanų normą – tokį sprendimą iššaukė krentančios naftos kainos. Norvegijos centrinio banko valdytojas Oeysteinas Olsenas pareiškė, kad 55 dolerių už naftos barelį tesiekianti kaina yra akivaizdžiai mažesnė, nei tikėtasi gruodžio mėnesiui.

Didžiausiame Norvegijos banke – DNB – analitikai kalba, kad O.Olsenui reikės dar kartą mažinti bazinių palūkanų normas birželį nuo 1,25 proc.

„Silpnesnė krona duoda centriniam bankui daugiau laiko iki kito palūkanų karpymo“, – sakė DNB analitikė  Kjersti Haugland.

Gruodžio 11 dieną Norvegijos centrinis bankas pirmą kartą po trejų metų sumažino bazinių palūkanų normą. O.Olsenas sako, kad yra 50 proc. tikimybė dėl papildomo skatinimo šiemet. „Nordea“, didžiausias Skandinavijos bankas, teigia, kad tai reiškia dar du mažinimus, veikiausiai iki 0,75 proc.

Centrinis bankas, kuris taip pat yra atsakingas už 850 mlrd. JAV dolerių fondą, planuoja pateikti daugiau detalių apie tai, kaip naftos kainos paveiks banko sprendimus.

„Brent“ barelis turi kainuoti daugiau nei 70 JAV dolerių, kad sumažėtų spaudimas pinigų politikai, gruodžio viduryje sakė O.Olsenas. Nuo tada naftos kainos nukrito dar 14 proc. ir dabar yra žemiausios per daugiau nei penkerius metus.

„Brent“ barelis turi kainuoti per 70 JAV dolerių, kad sumažėtų spaudimas pinigų politikai, gruodį sakė O.Olsenas. Nuo tada naftos kainos nukrito dar 14 proc.

Vis dėlto dėl pigesnės kronos Norvegija yra viena iš nedaugelio vietų Europoje, kuriai negresia defliacija.

Prognozuojama, kad praėjusį mėnesį infliacija veikiausiai atitiks centrinio banko nustatytą tikslą – 2,5 proc.

O.Olsenas praėjusį mėnesį pasiuntė signalą, kad kurį laiką toleruotų ir didesnę infliaciją.

Kol kas, pasak jo, krentančios naftos kainos darbo rinkoje dramos nesukėlė. Statistika rodo, kad gruodį registruotas nedarbas padidėjo nuo 2,6 iki 2,7 proc.

„Mes laikomės požiūrio, kurį pristatėme – nedarbas palaipsniui augs“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius