Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 10

Netikėtas gelbėjimosi ratas dujų krizės prispaustai Europai: Portugalija?

Portugalija neturi anglies kasyklų, naftos gręžinių ar dujų telkinių. Iki šiol sklandžiai veikusią hidroenergijos gamybą šiemet sužlugdė sausra, o dėl jau ilgai trunkančio atsijungimo nuo likusios Europos energijos tinklo šalis įgijo „energijos salos“ statusą.
Nauja jėgainė Portugalijoje
Nauja jėgainė Portugalijoje / „The New York Times“/MATILDE VIEGAS nuotr.

Tačiau Rusijai prisukus gamtinių dujų tiekimą šalims, prieštaraujančioms jos invazijai į Ukrainą, nedidukei Portugalijai gali tekti svarbus vaidmuo suvaldant gresiančią Europos energetikos krizę.

Iberijos pusiasalis daugelį metų buvo atskirtas nuo vamzdynų tinklo ir didžiulio pigių rusiškų dujų srauto, kuriuo buvo aprūpinama didžioji dalis Europos.

Štai kodėl Portugalija ir Ispanija buvo priverstos daug investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius, tokius kaip vėjo, saulės ir vandens energija ir sukurti sudėtingą dujų importo iš Šiaurės ir Vakarų Afrikos, JAV bei kitų šalių sistemą.

Dabar prieiga prie šių alternatyvių energijos šaltinių įgavo naują reikšmę. Pasikeitusios aplinkybės keičia jėgų pusiausvyrą tarp 27 Europos Sąjungos narių, kuria galimybes ir politinę įtampą, nes blokas ieško būdų atremti Rusijos energetinį svertą, gauti daugiau prieigos prie atsinaujinančių išteklių ir susitarti dėl investicijų į infrastruktūrą.

Neseniai tapo dar akivaizdžiau, kaip svarbu sprendimą rasti greitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius