Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 02 /17:37

Nuspręsta pristabdyti Astravo AE reaktoriaus korpuso montavimo darbus

Netoli Lietuvos statomos Astravo atominės elektrinės (AE) pirmojo bloko reaktoriaus korpuso montavimo darbai po neeilinės situacijos buvo pristabdyti, o kiti darbai tęsiami pagal tvarkaraštį, pranešė Baltarusijos energetikos viceministras Michailas Michadiukas.
Astravo AE reaktoriaus korpusas
Astravo AE reaktoriaus korpusas

„Šiuo metu vykdomi daugiau kaip 110 objektų statybos ir montavimo darbai, jie atliekami eiline tvarka. Pristabdytas tik reaktoriaus korpuso montavimas. Tokį sprendimą užsakovas ir reguliavimo institucija priėmė tuoj po neeilinės situacijos“, – pareiškė pareigūnas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Kalbėdamas apie galimus tolesnius veiksmus, viceministras pažymėjo, jog „įmanomi tik du scenarijai: arba naudoti esamą korpusą, pirma patvirtinus jo medžiagų saugumą, arba jį pakeisti“.

Baltarusijos AE, kurioje bus įrengti du 1200 MW reaktoriai, statoma Gardino srities Astravo rajone.

„Dabar savo žodį turi tarti specialistai. Mes visų pirma vadovaujamės būtinybe absoliučiai užtikrinti AAE saugumą“, – pareiškė jis reporteriams.

Pasak M.Michadiuko, tuoj po incidento Baltarusija pareikalavo, kad generalinis rangovas pateiktų visą būtiną medžiagą.

„Generalinis rangovas pasirūpino, kad būtų atlikti būtini techniniai patikrinimai reaktoriaus korpuso būklei įvertinti. Informacija buvo pateikta ir tebeteikiama mūsų specialistams. Ji šiuo metu nagrinėjama“, – pareiškė viceministras.

„Generalinis rangovas teigia, jog pažeistas reaktoriaus korpuso paviršiaus dažų sluoksnis. Reikia pažymėti, jog yra žymų, kurias paliko tvirtinamieji įtaisai. Tačiau mes pareikalavome atlikti išsamesnę metalo ir reaktoriaus korpuso būklės analizę. Rusijos pusė atliko tokius patikrinimus, jų rezultatai mums jau pateikti, tačiau reikia laiko, kol mes viską išnagrinėsime ir priimsime galutinį sprendimą“, – pridūrė jis.

M.Michadiukas taip pat pareiškė, kad galimas išlaidas, atsiradusias dėl neeilinės situacijos, susijusios su Astravo AE reaktoriaus korpusu, pagal generalinės rangos sutartį prisiims generalinis rangovas.

„Neeilinė situacija susidarė generaliniam rangovui atliekant darbus statybvietėje. Pagal generalinės rangos sutartį visas išlaidas turi prisiimti generalinis rangovas“, – pareiškė pareigūnas.

Kalbėdamas apie tai, ar dėl neeilinės situacijos galėtų būti pakoreguotas darbų AE statybvietėje tvarkaraštis, viceministras pabrėžė, jog būtina sulaukti ekspertų – Baltarusijos specialistų – vertinimo rezultatų.

„Atsižvelgdamas į juos, generalinis rangovas koreguos darbų tvarkaraštį“, – pareiškė jis.

M.Michadiukas taip pat patvirtino Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ pareiškimą, kad subrangovo darbuotojai, kalti dėl pažeidimo, dėl kurio susidarė neeilinė situacija, nušalinti nuo darbų Astravo AE statybvietėje.

Baltarusijos AE, kurioje bus įrengti du 1200 MW reaktoriai, statoma Gardino srities Astravo rajone. Projekto užsakovas – respublikinė unitarinė įmonė „Belorusskaya AES“, o projekto generalinis rangovas – Rusijos „Atomstroieksport“.

R.Masiulis: turi būti atlikta nepriklausoma analizė

Lietuvos energetikos ministras Rokas Masiulis yra įsitikinęs, kad kol nebus atlikta nepriklausoma ir išsami reaktoriaus korpuso būklės analizė, tol negali būti tęsiami reaktoriaus montavimo darbai.

„Kol nebus atliktas nuodugnus žalos įvertinimas, negali būti nė kalbos apie tolimesnius reaktoriaus korpuso montavimo darbus. Pastaruoju metu pasirodžiusios „Rosatom“ atlikto patikrinimo išvados bei patikinimai negali būti vertinami rimtai. Bendrovė pati pagamino reaktorių, todėl nėra suinteresuota objektyviai ištirti korpusui padarytą žalą. Juk iš pradžių apskritai buvo neigiama buvus tokį incidentą“, – kalbėjo R.Masiulis.

Galimi korpuso trūkiai ar kiti defektai privalo būti ištirti ultragarsu.

Ekspertai turėtų nustatyti, ar incidento metu nukrito tik išorinis korpusas, ar jame taip pat buvo ir vidinės reaktoriaus konstrukcijos. Jei nukrito tik metalinis cilindras be vidinių reaktoriaus konstrukcijų, galimi korpuso trūkiai ar kiti defektai privalo būti ištirti ultragarsu.

Kitu atveju, jei kritimo metu korpuse buvo ir vidinės konstrukcijos, galėjo būti pažeista reaktoriaus geometrija. Todėl atsiranda tikimybė, kad ateityje veikiant reaktoriui, ir jame dalijantis branduoliams, netolygiai išsiskirs energija, arba nebus tolygus šilumos nuvedimas. Dėl to tam tikrose srityse susidarys aukštesnė temperatūra, nenumatyta reaktoriaus techninėse charakteristikose. Tai gali privesti prie reaktoriaus aktyviosios zonos pažeidimų, kas gali sukelti rimtą avariją. Šiuo atveju šis korpusas negali būti naudojamas – būtinas naujas įrenginys.

„Tam, kad būtų išsklaidytos visos abejonės, toks tyrimas privalo būti nešališkas, todėl baltarusių pusė turėtų pasikviesti kuo daugiau nepriklausomų ekspertų ir institucijų“, – sakė R.Masiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius