-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nutylėtas incidentas Ignalinos atominėje: po bandymų su radioaktyviomis medžiagomis „įvyko nesklandumai“

Išgabenant radioaktyvias atliekas Ignalinos atominėje elektrinėje praėjusių metų pabaigoje įvyko incidentas, apie kurį visuomenė nebuvo informuota. Per bandymus su radioaktyviomis medžiagomis paaiškėjo, kad jų radiacijos lygis yra gerokai didesnis nei turėtų būti.
Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje
Branduolinio kuro konteineris laikinojoje saugykloje / Ignalinos atominės elektrinės nuotr.

15min šaltinių duomenimis, pradėjus radioaktyvių atliekų iškėlimo darbus paaiškėjo, kad radiacinis jų lygis yra gerokai didesnis, nei apskaičiuota, todėl darbas buvo nutrauktas. Jei šios atliekos iš reaktorių būtų sukrautos į konteinerius, kaip ir buvo planuota, galėjo įvykti tam tikra reakcija.

Tiesa, pati elektrinė incidento nedramatizuoja ir sako, kad įvyko tam tikrų nesklandumų. Energetikos ministerija sako, kad atominėje elektrinėje vyko bandymai su radioaktyviosiomis medžiagomis, kurių metu esą išryškėjo kai kurie trūkumai.

Vadina tik nesklandumais

Radioaktyvių atliekų perkėlimas į saugyklas nėra toks sklandus, kaip viešai pranešama visuomenei. Iš uždarytos atominės elektrinės reikia iškrauti branduolines atliekas ir jas nugabenti į pastatytas saugyklas. Tačiau faktai rodo, kad šis procesas gali būti sudėtingesnis, nei manyta.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr. / Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę
Irmanto Gelūno / 15min nuotr. / Ekskursija po Ignalinos atominę elektrinę

Praėjusių metų gruodžio 31 dieną per vadinamuosius karštuosius bandymus, kai iš senų saugyklų radiacija užterštos medžiagos buvo perkeliamos į naujai pastatytą saugyklą, paaiškėjo, kad medžiagos užterštos per stipriai. Saugyklą pastatė Rusijos koncerno „Rosatom“ valdoma „Nukem Technologies“.

„Atliekant šiuos bandymus įvyko tam tikrų nesklandumų. Todėl bandymai buvo nutraukti“, – patvirtino Ignalinos atominės elektrinės komunikacijos vadovė Ina Daukšienė, tačiau detalesnės informacijos nepateikė.

Energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė teigė, kad šiuo metu vyksta bandymai su radioaktyviosiomis medžiagomis, ir, kaip dažnai pasitaiko tokių bandymų metu, buvo nustatytas poreikis papildomai patobulinti techninės įrangos veikimą. Kitaip tariant, konteineriai turėtų būti pritaikyti didesnio radioaktyvumo medžiagoms.

Kalba apie įrangos patobulinimą

Ministerija patvirtino, kad išbandant įrangą išryškėjo kai kurie proceso trūkumai, ir dabar tariamasi su rangovu, kaip juos ištaisyti. Šiuo metu derinamas darbų grafikas ir atsiskaitymų tvarka. Neoficialiomis žiniomis, dėl to projektas gali vėluoti.

Apie incidentą gerai informuotas šaltinis 15min atskleidė, kad atliekos iš uždaryto reaktoriaus buvo pernelyg radioaktyvios.

Iš pradžių manyta, kad radiacinis lygis yra mažesnis, todėl jas ir nuspręsta perkelti į pastatytą saugyklą. Tačiau bandymų metu paaiškėjo, kad perkėlimas yra negalimas dėl pernelyg didelės radiacijos.

Beje, ir patys konteineriai jau kelia abejonių. Ignalinos atominės elektrinės ataskaitoje už 2017 m. I ketvirtį teigiama, kad „pristatomų į IAE aikštelę konteinerių KTZ-3,6 kokybė nėra labai gera“. Būtent į šiuos konteinerius „karštųjų bandymų“ metu gabenamos radioaktyvios atliekos.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) kol kas komentaro nepateikė.

Žinios pasiekė ir Briuselį

15min žiniomis, apie tai jau yra informuota ir Europos Komisija, jos atstovai išreiškė nepasitenkinimą. Taip pat informuotas ir uždarymo projektą finansuojantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB).

Elektrinės uždarymą daugiausia finansuoja šalys donorės. Jos finansavo ir specialių radioaktyvių atliekų konteinerių, į kuriuos turėjo būti perkeltos medžiagos per karštuosius bandymus, pirkimą.

15min žiniomis, pirmadienį vyko skubus vadovų pasitarimas atominėje elektrinėje – tartasi, ką daryti. Tai jau ne pirmas kartas, kai pagaminti brangūs konteineriai pasirodo esą netinkantys branduolinių atliekų saugojimui ar perkėlimui.

Nacionalinio saugumo komiteto vadovas nieko nežino

Nuo visuomenės nutylėtas incidentas įvyko, kai projektą vykdanti „Nukem Technologies“ buvo spaudžiama trauktis iš Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projekto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Vytautas Bakas

Būtent „Nukem“ suprojektavo ir pastatė konteinerius, kuriuose turėjo būti sukrautos branduolinės atliekos, o pačius skaičiavimus atliko Ignalinos atominės elektrinės specialistai.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Vytautas Bakas teigė, kad nors ir buvo susitikęs su energetikos ministru, apie tai nieko negirdėjo. „Bet aš manau, kad kompaniją „Nukem“ turėtų pakeisti patikimesnė kompanija, reikia patikimų rangovų.“

Praėjusią savaitę V.Bakas teigė sunkiai įsivaizduojantis, kad „Nukem“ ir toliau Lietuvoje galėtų rūpintis mūsų strateginiais objektais.

Primename, kad sausio 9 dieną iš Atominės elektrinės vadovo posto atsistatydino teisėsaugos įtarimų dėl galbūt neskaidraus įmonės turto pardavimo sulaukęs Darius Janulevičius. Įtarimų sukėlė 2014 metais rengtas IAE aukcionas, kuriame elektrinė pardavė 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis. Įtariama, kad aukciono laimėtoja – Vokietijos bendrovė „Sypra“ – buvo žinoma iš anksto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius