Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

OPEC+ susitarė nežymiai paspartinti naftos gavybos didinimo tempus

Didžiosios naftos gamintojos, vadovaujamos Saudo Arabijos ir Rusijos, ketvirtadienį nusprendė šiek tiek plačiau atsukti čiaupus, nei prognozavo analitikai, augant kainoms ir ES uždraudus Rusijos žalios naftos importą.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 OPEC Nafta

Analitikai prognozavo, kad OPEC+ laikysis kuklaus gamybos apimčių didinimo politikos, dėl kurio susitarė dar 2021 metų gegužės mėnesį.

Visgi spaudimas karteliui toliau didinti gamybos apimtis didėja, siekiant stabilizuoti kainas, kurios pasiekė rekordines aukštumas Rusijai įsiveržus į Ukrainą, o Vakarams paskelbus griežtas sankcijas.

OPEC+ nusprendė liepos mėnesį į rinką tiekti papildomai 648 tūkst. barelių per parą, palyginti su 432 tūkst. barelių per parą prieaugiu ankstesniais mėnesiais.

„Susitikimas pabrėžė stabilių ir subalansuotų žalios naftos ir rafinuotų produktų rinkų svarbą“, – sakoma 23 narių OPEC+ grupės pranešime.

Išlaikyta vienybė

Prieš susitikimą kilo spėlionių, ar pavyks išsaugoti vienybę tarp 13-os Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių, vadovaujamų Saudo Arabijos, ir 10 jų partnerių, vadovaujamų Rusijos.

„The Wall Street Journal“ pirmadienį pranešė, kad OPEC svarsto galimybę nušalinti Rusiją nuo sandorio.

OPEC+ drastiškai sumažino gavybą 2020 metais sumažėjus paklausai, kai pasaulis užsidarė dėl koronaviruso pandemijos.

Nuo praėjusių metų gamintojų klubas tik nežymiai didina produkciją – maždaug po 400 tūkst. barelių per parą kiekvieną mėnesį, atsispirdami didžiausių vartotojų, įskaitant Jungtines Valstijas, spaudimui labiau atsukti čiaupus.

Tačiau finansų maklerio bendrovės OANDA analitikas Jeffrey Halley mano, kad šis žingsnis nesumažins naftos tiekimo trūkumo, sukelto sankcijų Rusijai ir pavadino tai „didžiuliu nusivylimu naftą vartojančioms šalims“.

„Atrodo, kad OPEC numetė JAV ir Europai keletą kaulų, <...> kartu išlaikydama OPEC+ vienybę“, – pažymėjo analitikas.

„Rusija bus laiminga, nes kainos išliks stabilios“, – pridūrė jis.

Rusijos invazija į Ukrainą padidino nerimą dėl naftos tiekimo, todėl kainos šiemet pasiekė rekordines aukštumas.

Paskelbus sankcijas, kainos toliau augo.

ES lyderiai pirmadienį susitarė uždrausti daugiau nei du trečdalius Rusijos naftos importo kaip dalį šeštojo sankcijų Maskvai dėl karo Ukrainoje paketo.

Didžioji Britanija jau paskelbė apie planus iki 2022 metų pabaigos palaipsniui nutraukti Rusijos naftos importą ir galiausiai sustabdyti rusiškų dujų importą.

JAV taip pat uždraudė Rusijos naftą ir dujas praėjus keletui dienų po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius