-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras sako, kad sutarties dėl skalūninių dujų žvalgybos Lietuvoje nebus skubama pasirašyti

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad sutarties dėl skalūninių dujų žvalgybos Lietuvoje nebus skubama pasirašyti, kol nebus gautos mokslininkų išvados ir parlamentinių komitetų siūlymai.
Chevron iliustracija
Skalūninių dujų išgavimas. / Chevron iliustracija

„Pasak premjero, investuotojai taip pat dar turi padirbėti su savivaldybių, kurių teritorijoje vyks darbai, vadovais ir gyventojais“, – BNS premjero poziciją perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Tuo metu Seimo Aplinkos apsaugos komitete rengiamas raštas premjerui, kuriame prašoma neskubėti priimti galutinio sprendimo dėl JAV energetikos milžinės „Chevron“ ir bendrovės „Diseta“ dujų ir naftos paieškos konkurso rezultatų.

Tai BNS sakė Aplinkos apsaugos socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius

„Pirmadienį pasirašysiu premjerui priminimą dėl to, kad valdančiosios koalicijos buvo sutarta netvirtinti konkurso rezultatų, nepasirašinėti jokių sutarčių, kol negauta Mokslo akademijos specialistų išvada dėl skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos poveikio aplinkai ir žmonių sveikatai. Yra su premjeru sutarta – Vyriausybė neskelbs galutinio verdikto tol, kol nebus mokslininkų išvadų ir kol nebus bendro mūsų (Aplinkos apsaugos komiteto – BNS) ir Ekonomikos komiteto sprendimo šiuo klausimu apsvarsčius mokslininkų išvadas“, – BNS sakė A.Salamakinas.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis BNS teigė, kad su premjeru paskutinė pozicija skalūninių dujų žvalgybos ir gavybos klausimu buvo suderinta šią savaitę antradienį per valdančiosios koalicijos Politinės tarybos posėdį.

„Pats Butkevičius prašė tokio oficialaus rašto, kad turėtų ką pasakyti susitikęs su „Chevron“ atstovais“, – sakė R.Žemaitaitis.

Valdantieji per pastarąsias dvi savaites „Chevron“ klausimą svarstė du kartus. Vasario 11-ąją premjeras  pranešė apie politinį sutarimą, kad „skalūninių dujų žvalgyba turi būti“. Apie tai, kad šią savaitę valdantieji vėl diskutavo dėl skalūninių dujų, nebuvo pranešta.  

Mokslų akademijos prezidentas profesorius Valdemaras Razumas Aplinkos apsaugos komitetą yra informavęs, kad iš geomokslų, biologijos, ekologijos, geologijos, chemijos, fizikos, technologijų profesorių sudaryta komisija savo išvadas pateiks kovo 19-ąją.

Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Juozas Mockevičius šią savaitę BNS prognozavo, kad Angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso komisija tikriausiai pripažins bendroves „Chevron“ ir „Diseta“ konkurso, leidžiančio pradėti naftos ir dujų išteklių žvalgybą vakarų Lietuvoje, laimėtojomis. Sprendimą komisija priims kitą savaitę.

Parlamentinis Aplinkos apsaugos komitetas vasario radžioje pasiūlė stabdyti skalūninių dujų išgavimo Lietuvoje projektą.  

Už komiteto sprendimą sustabdyti skalūnų išteklių išgavimo Lietuvoje projektą praėjusią savaitę balsavo 7 valdantiesiems priklausantys parlamentarai, prieš – aplinkos ministras „tvarkietis“ V.Mazuronis, o du konservatoriai – Paulius Saudargas ir Agnė Bilotaitė – susilaikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius