-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis Irano naftos tanklaivis prisišvartavo Venesueloje

Pirmasis iš penkių Irano naftos tanklaivių, gabenančių benziną ir kitus naftos produktus, prisišvartavo Venesueloje, o antrasis įplaukė į šalies vandenis, pirmadienį paskelbė vyriausybė.
Pirmasis Irano naftos tanklaivis prisišvartavo Venesueloje
Pirmasis Irano naftos tanklaivis prisišvartavo Venesueloje / „Scanpix“/AP nuotr.

„Pirmojo laivo „Fortune“ atvykimo prie mūsų perdirbimo gamyklos El Palite vaizdai. Mes tęsiame ir LAIMIME!“ – tviteryje parašė naftos ministras Tareckas El Aissami.

„Fortune“ Venesuelos teritorinius vandenis pasiekė šeštadienį vakare; laivą lydėjo Venesuelos karo laivai.

Karinis jūrų laivynas tviteryje parašė, kad jo laivai lydi ir antrą tanklaivį „Forest“, kuris į šalies vandenis įplaukė pirmadienį.

Jungtinės Valstijos, nerimaujančios, kad Iranas ir Venesuela senus savo santykius kelia į naują strateginį lygmenį, atidžiai stebėjo šį naftos produktų gabenimą.

Vašingtonas taiko sankcijas ir Iranui, ir Venesuelai.

„Fortune“ jau prisišvartavo El Palito gamyklos uoste šiaurinėje Karabobo valstijoje.

Gyvybiškai svarbus krovinys atvyko per karantiną dėl koronaviruso, krizės nualintoje Venesueloje nuolat trūkstant degalų.

Ši Pietų Amerikos valstybė turi didžiausius žinomus naftos išteklius pasaulyje, bet gavyba smuko valdant dabartiniam režimui, o eksportuoti naftą trukdo JAV sankcijos.

Kiti Irano tanklaiviai – „Petunia“, „Faxon“, „Clavel“ ir „Forest“ – atplauks artimiausiomis dienomis, pranešė valstybinė televizija.

Spauda rašė, kad laivai gabena maždaug 1,5 mln. barelių benzino.

Teheranas grasino „pasekmėmis“, jei JAV neleistų šiems laivams pasiekti savo kelionės tikslo.

Iranas ir Venesuela glaudžius santykius palaiko nuo 1999-ųjų, kai Karakase į valdžią atėjo velionis socialistų lyderis Hugo Chavezas (Hugas Čavesas).

JAV įvedus sankcijas Venesuelos naftos eksportui, dabartinio prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) vyriausybė neteko gyvybiškai svarbių pajamų.

Recesija Venesueloje tęsiasi šešeri metai; šalies ekonomiką apėmęs chaosas, o jos piliečiams nuolat trūksta tokių būtiniausių dalykų kaip maistas ir vaistai.

Venesuela kone absoliučiai priklauso nuo pajamų iš naftos, bet jos gavyba dabar sudaro maždaug ketvirtadalį 2008 metų apimties.

N.Maduro vyriausybė dėl to kaltina JAV sankcijas, taip pat ir prieš valstybinę naftos kompaniją PDVSA, bet daug analitikų sako, kad režimas neinvestavo į infrastruktūrą ir jos neprižiūrėjo.

Nuo 2014 metų mažėjančios naftos kainos tik dar labiau padidino Venesuelos ekonominę krizę.

Praėjusį mėnesį Naftos ministerija atskleidė, kad Venesuelos naftos kaina nukrito iki žemiausios ribos per daugiau kaip du dešimtmečius ir nesiekia 10 dolerių (9,2 euro) už barelį. Pernai vidutinė kaina buvo 56,7 dolerio (52 eurai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius