Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Po JAV smūgio Sirijai naftos kainos sparčiai kopia aukštyn

Po sujudimą pasaulio rinkose sukėlusio JAV karinio smūgio Sirijai naftos kainos penktadienį ėmė sparčiai kilti, rašo agentūra „MarketWatch“.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Sirija Brent nafta

Birželio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios pakilo 0,87 JAV dolerio, arba 1,58 proc., iki 55,76 JAV dolerio už barelį.

O gegužės mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 0,92 JAV dolerio, arba 1,78 proc., iki 52,62 JAV dolerio už barelį.

Ketvirtadienį „Brent“ pabrango 0,53 JAV dolerio, arba 0,97 proc., o WTI – 0,55 JAV dolerio, arba 1,08 procento.

Jungtinės Valstijos naktį į penktadienį surengė didelio masto karinį smūgį Sirijai, reaguodamos į cheminę ataką, dėl kurios kaltinamas šalies prezidentas Basharas al Assadas.

JAV valdžios duomenimis, iš JAV karinių laivų, kurie yra dislokuoti Viduržemio jūros rytuose, buvo paleista apie 60 sparnuotųjų raketų „Tomahawk“, kurios buvo nutaikytos į Šairato aerodromą Sirijoje, iš kurio, Jungtinių Valstijų nuomone, antradienį buvo surengta pražūtinga cheminė ataka.

Sirija ribojasi su Iraku, kuris yra antras pagal dydį OPEC naftos gamintojas.

„Sirija nėra stambi naftos gamintoja, tačiau dėl šios situacijos didėja konflikto visame regione paaštrėjimo rizika“, – mano „CMC Markets“ analitikas Sidnėjuje Rickas Spooneris.

Nerimas dėl galimos žalos regiono naftos infrastruktūrai palaiko naftos rinką.

Tačiau tuo atveju, jeigu dėl JAV smūgio Sirijai įtampa Vašingtono ir Maskvos santykiuose nepadidės, šis veiksnys nepadarys reikšmingo poveikio pasaulyje sukauptoms naftos atsargoms, pažymi „Nomura“ naftos sektoriaus analitikas Gordonas Kwanas.

„Kaip ir anksčiau, prognozuojame, kad naftos kainos 2017 ir 2018 metais sudarys atitinkamai 60 ir 70 JAV dolerių už barelį. Šias prognozes grindžiame pamatiniais rinkos veiksniais, o ne geopolitinėmis spekuliacijomis“, – pareiškė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius