Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praūžusi audra – viena stipriausių

Savaitgalį Lietuvą talžiusi audra vartė medžius, sutrikdė elektros tiekimą, plėšė namų stogus, skandino gatves ir paralyžiavo eismą. Ugniagesiai net 102 kartus vyko gesinti gaisrų ir atliko 672 kitus gelbėjimo darbus. Elektros skirstymo tinklo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis, be elektros Lietuvoje buvo likę apie 60 tūkst. gyventojų. Gedimus per savaitgalį šalino daugiau nei 200 operatyvinių komandų. Iki sekmadienio vakaro elektros tiekimas buvo atstatytas didžiajai daliai klientų.
Audros padariniai
Audros padariniai / ESO nuotr.

„Pastaroji audra buvo viena stipriausių ir daugiausia žalos padariusi per

pastaruosius keletą metų. Ugniagesiai visuomet pasiruošę suteikti pagalbą – tiek audros metu, tiek bet kuriuo kitu atveju. Būna įvairiausių situacijų, kai griūdamas medis po savimi prispaudžia žmogų, nutraukia elektros laidus, kurie nukrenta ant automobilių ar pastatų. Audrų atvejais dažnai bendradarbiaujame su elektros tinklų operatoriais – jie reikiamoje vietoje reikiamu metu atjungia elektrą“, – teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Operatyvaus valdymo valdybos viršininkas Kęstutis Agintas.

ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius Dalius Svetulevičius teigia, kad praūžęs škvalas padarė daug žalos elektros skirstymo tinklui.

„Elektros tinklo atstatymo darbus tęsiame ir šiandien, tačiau padarinių likvidavimą itin apsunkina sudėtingi gedimai. Preliminariais duomenimis, dėl škvalo elektros skirstymo tinkle užfiksuota daugiau kaip 3 tūkst. gedimų, dėl to atsijungė per 9 tūkst. kilometrų oro linijų. Šalindami padarinius, mūsų operatyvinės komandos pirmiausia turi apžiūrėti ir identifikuoti gedimus. Tik nustačius gedimą, skubiai organizuojame elektros tinklo atstatymo darbus. Suprantame, kad ten, kur gedimai nelikviduoti, gyventojai susiduria su nepatogumais, tačiau primygtinai prašome nesiartinti prie nutrūkusių laidų – stenkitės nepriartėti arčiau nei 8 metrai iki jų“, – sakė ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos vadovas.

Pasak jo, daug gedimų fiksuota dėl ant oro linijų nuverstų medžių, be to, dalyje linijų fiksuota po kelis gedimus. Padarinių likvidavimą apsunkina tai, jog daugiausia gedimų fiksuota atokesnėse ir miškingose vietovėse. Šalinant gedimus tenka keisti atramas, išpainioti laidus. Tokių pavienių gedimų dar likę Alytaus, Varėnos ir kituose rajonuose.

PAGD atstovo teigimu, kai šalį siaubia tokia vėtra, labai svarbus gyventojų atsargumas ir supratingumas. Jis rekomenduoja gyventojams nusistatyti mobiliuosius telefonus taip, kad jie galėtų priimti įspėjamuosius pranešimus iš Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos. Iš anksto informuotas žmogus gali planuoti savo veiksmus ir užsitikrinti savo bei aplinkinių saugumą.

Artėjant audrai patariama nestovėti po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatyti automobilių po medžiais, neliesti ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes tai gali kelti pavojų gyvybei ir jūsų turtui. Jei yra galimybė, nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius