Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjerė abejoja, ar Lietuvoje būtų racionalu grįžti prie skalūnų žvalgybos

Siekiant atsiriboti nuo Rusijos energetinių išteklių, premjerė Ingrida Šimonytė abejoja, ar Lietuvoje reikėtų grįžti prie skalūnų žvalgybos. Pasak jos, vargu, ar tai būtų racionalu.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Lietuva energetikos srityje, pasak ministrės pirmininkės, turi laikytis Europos žaliojo kurso krypties ir apskritai atsisakyti angliavandenilių naudojimo.

„Man atrodo, kad visos diskusijos, kurios yra susijusios su atsiribojimu nuo Rusijos energetinių išteklių, vis dėlto turi įtaikyti į bendrą kryptį, kurios laikosi Europos Sąjunga – tai yra žaliasis kursas ir apskritai atsisakymas angliavandenilių“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo I.Šimonytė.

Ji suabejojo, ar pradėti naujus skalūnų žvalgybos darbus Lietuvoje būtų racionalu.

„Laikinas naftos ar dujų gavybos padidinimas ten, kur jis įmanomas, žinoma, yra labai svarbus amortizuojantis veiksnys ir jis amortizuoja globalias žaliavų kainas.

Tačiau kalbėti apie kažkokius visiškai naujus projektus, kuriems reikėtų milžiniškų investicijų ir kurie vis tiek dienų gale atsiremtų į tą tikslą, kad angliavandenilių naudojimas būtų sumažintas iki nulio ir ekonomika Europos Sąjungoje būtų neutrali klimatui, nežinau, ar gali pateikti kokį nors racionalų skaičiavimą tokiam projektui“, – svarstė premjerė.

Kad Lietuva turi bent jau pradėti mąstyti apie gamtinių išteklių žvalgybą Lietuvoje ir taip bent kažkiek padidinti naftos ar dujų išgavimą iš šalies teritorijoje esančių telkinių, šią savaitę užsiminė JAV veikiančio Ekonominio švietimo fondo prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas

„Lietuva vis dar, tikiuosi, turi bent jau mažą naftos industriją. Vėlgi, jeigu mes esame tokiame visiškos Rusijos ekonominės blokados, karo fone, tai kiekvienas barelis, kiekvienas litras šitoje vietoje veikia. Juolab kad šioje vietoje tai būtų ir verslas, darbo vietos, mokesčiai, ekonominė veikla būtų sukuriama Lietuvoje. Ir kas žino, kiek ten jų dar yra, nes, aš spėju, turbūt ne iki galo visi išžvalgyti yra. Kai pradedi kasti, randi dar daugiau“, – interviu „Žinių radijui“ komentavo Ž.Šilėnas.

Lietuvoje prieš dešimtmetį planuota ieškoti skalūnų dujų, tačiau vietinės bendruomenėms, dalis politikų tam pasipriešino. Skalūnų žvalgybos darbus planavusi amerikiečių kompanija „Chevron“ pasitraukė iš Lietuvos.

Manyta, kad Tauragės rajono savivaldybės Lauksargių telkinyje naftos ištekliai gali siekti iki 150 tūkst. tonų, o Rambyno kaupavietėje – iki 440 tūkst. tonų.

Taip pat anksčiau skelbta, kad naujos naftingos struktūros gali būti rastos arčiau Karaliaučiaus srities.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius