Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 16 /13:07

Prezidentūra: kompensaciją už elektrą reikia didinti ir orientuoti į pažeidžiamiausius vartotojus

Dabartinė 9 centus siekianti kompensacija už elektrą yra per maža ir turėtų būti didinama – tokios nuomonės laikosi Prezidentūra. Pasak šalies vadovo patarėjo Vaido Augustinavičiaus, subsidija pirmiausia turėtų būti orientuota į gyventojus, suvartojančius iki 150 kilovatvalandžių elektros energijos per mėnesį.
Elektra
Elektra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį šalies vadovas Gitanas Nausėda ir energetikos ministras Dainius Kreivys aptarė dėl „Perlas energija“ susidariusią situaciją.

Pasak prezidento patarėjo ekonominės ir socialinės politikos klausimais Vaido Augustinavičiaus, esminės aptartos temos buvo elektros rinkos liberalizavimo procesas ir elektros kainos.

„Kalbant apie liberalizavimo procesą, sutampa prezidento nuomonė su ministro nuomone, kad reikia neversti gyventojų pasirašyti sutarčių iki gruodžio 18 dienos. Taip pat reikalinga stiprinti energijos tiekimo patikimumą, finansinį stabilumą. Reikia rinkos reguliuotojui suteikti daugiau instrumentų, kad galėtų aktyviai prižiūrėti elektros rinką”, – žurnalistams sakė V.Augustinavičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vaidas Augustinavičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vaidas Augustinavičius

Pasak patarėjo, ministras artimiausiu metu ketina pateikti įstatymo projektus, kad elektros rinkos liberalizavimas „būtų kokybiškesnis.“

„Šitoje vietoje taip pat sutampa prezidento ir ministro nuomonė, kad reikia elektros ir dujų subsidijų mechanizmą pratęsti. Kalbant apie elektrą, reikia mechanizmą daryti taiklesnį. Šitoje vietoje yra pakankamai racionalu numatyti tam tikrą valstybės remiamą energijos suvartojimą, kuris būtų apie 150 kilovatvalandžių ar kiek daugiau“, – sakė V.Augustinavičius.

Anot V.Augustinavičiaus, šioje vietoje specialus dėmesys turėtų būti kreipiamas į mažiausiai suvartojančius, pažeidžiamiausius gyventojus, kad jų mokama kaina už elektrą smarkiai nesiskirtų nuo dabartinės.

„Pažeidžiamiausios grupės labiausiai jaučia infliaciją, infliacija Lietuvoje yra viena didžiausių. Būtina padėti gyventojams net ir valstybės skolos sąskaita. Tai yra laikinos priemonės, jos turi būti adekvačios ir efektyvios“, – akcentavo jis.

123RF.com nuotr./Pinigai (asociatyvi nuotr.)
123RF.com nuotr./Pinigai (asociatyvi nuotr.)

Pasak V.Augustinavičiaus, situacija su „Perlas energija“ atskleidė tam tikrų rinkos liberalizavimo spragų.

„Ministras pasirengęs taisyti spragas, kad elektros tiekėjai būtų patikimi ir kad nebūtų tokių, kurie išmestų vartotojus į rinką jų neadekvačiai neinformavę ir nekompensavę. Kai procesas bus patobulintas, sumažės elektros kainų kintamumas, tada gyventojai turėtų galimybę pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją“, – akcentavo šalies vadovo patarėjas.

Atkreipus dėmesį, kad daugiavaikės šeimos suvartoja daugiau nei 150 kilovatvalandžių elektros energijos per mėnesį, jis sakė, kad tokiais atvejais tikslinga imtis kitų priemonių, pavyzdžiui – didinti vaiko pinigus.

„Šeimos su vaikais turėtų turėti specialų statusą infliacijos kontekste, jos patiria kur kas daugiau iššūkių nei energijos kainos. Tai ir vaikų maitinimo sąnaudos, paruošimas mokyklai. Šiuo atveju prezidentas siūlo didinti vaiko pinigus nuo 80 iki 90 eurų ar daugiau“, – nurodė jis.

D.Kreivys: trečiasis liberalizavimo etapas bus atidėtas ne trumpiau nei metams

Tuo metu D.Kreivys komentavo, kad situacija elektros rinkoje iš esmės gali pasikeisti tik po poros metų – kai į rinką ateis daugiau atsinaujinančios energijos tiekėjų ir padidės konkurencija.

Pasak jo, elektros rinkos liberalizavimo trečiąjį etapą, į kurį patenka mažiausiai suvartojantys gyventojai, bus siūloma atidėti ne trumpiau nei metams.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Kreivys

„Mes konkretų skaičių pasakysime, bet laikotarpis bus ilgesnis nei metai“, – sakė D.Kreivys.

Tuo metu konkrečių elektros kompensacijos dydžių jis nekomentavo, akcentuodamas, kad tai yra Finansų ministerijos atsakomybė.

„Finansų ministrė su premjere biudžeto komplektavimo ir skaičiavimo kontekste matys, kiek lėšų galima skirti ir pagal tai bus sprendžiamas finansavimo gylis. Aš nekomentuoju, ar ją reikia didinti, ar palikti tą pačią, nes čia ne energetikos ministro daržas“, – nurodė ministras.

Tačiau jis pritarė Prezidentūros iškeltai idėjai kompensaciją skirti pagal elektros suvartojimo kiekį.

Aš nekomentuoju, ar ją reikia didinti, ar palikti tą pačią, nes čia ne energetikos ministro daržas.

„Tai yra socialiai teisinga, socialiai atsakinga ir turbūt taip skaičiuojant galima surasti optimalų skaičių, kiek biudžeto lėšų prireiks kompensacijai“, – sakė D.Kreivys.

Paklausus, ką šiuo atveju daryti „Perlas energija“ vartotojams, energetikos ministras sakė, kad jei jų mokama kaina yra aukštesnė nei visuomeninio tiekimo, „yra daugybė tiekėjų, kurie siūlo panašią kainą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“

„Greičiausiai tada verta išeiti. Bet jei mažesnė – čia apsisprendimo klausimas. „Perlas energija“ vartotojai yra apsaugoti bet kuriuo atveju ir reikia atkreipti dėmesį, kad „Perlas energija“ pasisakė, jog ketvirtadienį pateiks sprendimą savo vartotojams“, – sakė energetikos ministras.

Į klausimą, ar trečiajam etapui priklausantys vartotojai nepraloš, nes elektros kaina gali dar smarkiau išaugti ateityje, ministras atsakė, kad jiems bus skirtos kompensacijos.

„Premjerė ir finansų ministrė labai atsakingai žiūri į susiklosčiusią situaciją ir kompensacijos bus tokios, kad žmonių kainos neslėgs“, – nurodė jis.

„Perlas energija“ savo klientus permetė į biržą

„Perlas energija“ nusprendus 180 tūkst. savo klientų imti siūlyti vien biržos kainomis paremtus elektros tiekimo planus, institucijos viena po kitos pareiškė, kad toks žingsnis pažeidžia vartotojų interesus.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) praėjusią savaitę nurodė, kad kai kurios gyventojų sutarčių su „Perlas energija“ sąlygos pažeidžia šalių teisių ir pareigų pusiausvyrą bei nepagrįstai riboja vartotojų teises ir interesus, nes jie įpareigojami vykdyti sutarties sąlygas, su kuriomis neturėjo realios galimybės susipažinti iki sutarties sudarymo.

Iki rugpjūčio 26 dienos „Perlas energija“ tarnybai turi pateikti rašytinį įsipareigojimą netaikyti nesąžiningomis pripažintų sąlygų.

Jei tokio atsakymo tiekėjas nepateiks arba nesutiks su VVTAT motyvais, VVTAT priims nutarimą, kuriuo įpareigos „Perlas energija“ netaikyti šių sąlygų.

Jei įmonė nesilaikys įsipareigojimų arba nevykdys tarnybos nutarimo, bendrovei gresia iki 3 proc. metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais siekianti bauda, kuri gali sudaryti ne daugiau kaip 100 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius