Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 08 09

R.Masiulis: „Harmony Link“ jungtį numatoma nutiesti kito dešimtmečio pradžioje

Brangiausias, didžiausias ir vienu svarbiausių laikytas Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa projektas – Lenkiją ir Lietuvą turintis sujungti jūrinis kabelis „Harmony Link“ – turėtų būti užbaigtas tik kito dešimtmečio pradžioje, sako Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Dar sunku pasakyti. Kaip ir sakiau, derybos (su galimais rangovais – BNS) nebaigtos, bet manau, kad kažkuriais metais jau kito dešimtmečio pradžioje“, – interviu BNS sakė R.Masiulis, paklaustas, kada numatoma užbaigti „Harmony Link“ statybas po to, kai pasiūlymams beveik 2,5 karto viršijus tam numatytą 680 mln. eurų biudžetą, Litgrid“ ir Lenkijos PSE šiemet nutraukė rangovų konkursus.

Anksčiau jūrinį aukštos įtampos nuolatinės srovės (HVDC) kabelį tarp Lietuvos ir Lenkijos buvo planuota nutiesti 2025 metais, tačiau dar pernai vasarą R.Masiulis teigė, jog projekto įgyvendinimas gali vėluoti 2–3 metus ir nusikelti į 2027–2028-uosius.

Nepaisant Vilniaus siekio Baltijos šalių elektros tinklus su kontinentine Europa sinchronizuoti jau kitų metų pradžioje, praėjusią savaitę pasirašytus Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerų bei perdavimo sistemų operatorių susitarimus šį procesą užbaigti 2025-ųjų vasarį „Litgrid“ vadovas laiko „tam tikru pasiekimu ir kompromisu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius