Rugpjūtį Klaipėdos SGD terminale išdujinta 1,4 karto daugiau dujų, nei suvartojama visoje šalyje

2019-ieji KN valdomame suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale Klaipėdoje pasižymi itin dideliu efektyvumu – per aštuonis šių metų mėnesius iš viso išdujinta ir perkrauta 10,2 TWh, arba 70 proc. daugiau, dujų nei per tą patį laikotarpį pernai. Rugpjūčio mėnesį SGD terminale išdujinimo apimtis gerokai viršijo metų pradžioje bendrovės iškeltus lūkesčius, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Klaipeda, SGD terminalas
Klaipėda, SGD terminalas / KN media nuotr.

Vien rugpjūtį buvo išdujinta 1,5 TWh SGD – net 136 proc. daugiau nei rugpjūtį prieš metus. Šis kiekis sudaro 1,4 karto daugiau dujų nei iš viso suvartojama Lietuvoje. Aštuntąjį šių metų mėnesį SGD terminale priimtas 1 didysis ir 5 mažieji dujovežiai. Didžioji dalis SGD – 88 proc. – buvo atgabenta iš Norvegijoje esančios dujų skystinimo gamyklos.

„Ne tik įspūdinga veiklos apimtis, bet ir paskutinę rugpjūčio dieną Klaipėdoje įvykusi 100-oji laivas-laivas pobūdžio SGD krovos operacija įrodo, jog Lietuvos pasirinktas trečiųjų šalių prieiga pagrįstas SGD terminalo veiklos modelis yra pasiteisinęs.

Beveik penkerius terminalo veiklos metus KN pavyko išplėsti SGD terminalo veiklas – teikiamos ne tik SGD importo ir išdujinimo paslaugos, tačiau ir SGD reeksporto paslaugos, dujos krautos ir į 2017 m. pabaigoje atidarytą SGD paskirstymo stotį. Teikiame platų spektrą mažos apimties SGD paskirstymo paslaugų, pigesnėmis per SGD terminalą importuotomis dujomis aprūpiname ir Klaipėdos naftos terminalą. Svarbu, kad diversifikuojant veiklą ir pritraukiant naujus terminalo naudotojus iš kaimyninių šalių ne tik atveriama galimybė Baltijos šalių dujų vartotojams optimaliai išnaudoti pigesnių dujų periodą, bet ir optimizuojami SGD terminalo veiklos kaštai – taip sukuriama galimybė mūsų šalies dujų vartotojams už terminalo išlaikymą mokėti mažiau“, – akcentuoja KN Klaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis.

Dar liepos mėnesį SGD terminalo naudotojai buvo rezervavę terminalo pajėgumus iki šių dujų metų pabaigos – rugsėjo 30 d. Planuojama, kad Klaipėdos SGD terminale panaši veiklos apimtis bus išlaikoma ir artimiausiais mėnesiais, kadangi terminalo naudotojai aktyviai užsakinėja terminalo pajėgumus žiemos laikotarpiui.

Rugsėjo mėnesį Klaipėdos SGD terminale planuojama priimti 6 dujovežius – 3 mažuosius krovinius bei antra tiek didžiųjų (konvencinių) krovinių. Tarp jų – rugsėjo viduryje pirmą kartą į Klaipėdą atvyksiantis SGD dujovežis „Stena Clear Sky“.

Klaipėdos SGD terminale teikiamomis išdujinimo paslaugomis naudojasi UAB „Lietuvos energijos tiekimas“ (nuo rugsėjo 9 d. – UAB „Ignitis“), AB „Achema“, UAB „Imlitex“, o rugsėjo pabaigoje Klaipėdą pasieks pirmasis „Eesti Energia“ krovinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius